Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai szigorítana a fegyvertartás szabályain

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon miniszterelnök azt kérte Forgács Imre igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy napokon belül készítse el a fegyvertartás szabályainak szigorítására vonatkozó javaslatát; a kormányfő erről csütörtökön, a rendőrség évértékelő és feladatszabó értekezletén beszélt.

"Az elmúlt hónapok tragikus, vagy majdnem tragikus lövöldözései arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon szigorítani kell a fegyverhez jutás és a fegyverhasználat szabályait is. Nem engedhetjük, hogy közveszélyes elmebetegek kezében, sportolásra hivatkozással, gyilkolásra alkalmas fegyverek legyenek" - fogalmazott a miniszterelnök.

A tájékoztatón az ország közbiztonsági helyzetét és a rendőrség tavalyi munkáját értékelte a Rendőrségi Igazgatási Központban a miniszterelnök, a rendészeti miniszter és az országos rendőrfőkapitány.

Itt kiderült, hogy szinte minden területen javult az ország közbiztonsága 2009-ben. Tavaly 400 ezer bűncselek, 14 ezerrel kevesebbet, mint 2008-ban. Ennek kétharmada vagyon elleni bűncselekmény, amellyel összesen 100 milliárd forintos kárt okoztak az elkövetőknek

A lakásbetörések és az emberölések száma stagnál, előbbi 19 ezer, utóbbi 138 volt tavaly.

2000-rel csökkent a gépkocsilopások száma, 12 százalékkal a súlyos, 6 százalékkal a halálos közúti balesetek és 10 százalékkal az ittas vezetés aránya 2008-hoz képest.

Viszont több bankkártyacsalás, vesztegetés és hivatali visszaélés történt. A polgárőrség költségvetését megduplázták, a rendőr-szakközépiskolások létszámát 400-zal növelték, és bővítették a körzeti megbízottak feladatkörét.

A statisztikai bíztató, de lakosság mégis jóval rosszabbnak érzi a közbiztonságot, például azért, mert a bűncselekmények negyede közterületen történik.

A minisztérium írásos tájékoztatójához Bencze József országos főkapitány hozzátette: 2009-ben új kihívás volt a romaellenesség, az agresszió és a zaklatás terjedése, de még az influenzajárvány is.

Bajnai Gordon miniszterelnök arról beszélt, hogy mit sem ér a javuló közbiztonsági statisztika, ha a lakosság bizalma megrendül a rendőrökben, a kormányfő ezért még több rendőrt kért, különösen a rossz közbiztonságú keleti és északi megyékben.

Hanganyag: Herczeg Zsolt