eur:
393.1
usd:
366.38
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A sárkányhajtómű- és szociológia-szakos rektor, aki a kommandósokkal is szembeszállt - Hivatalos önéletrajz

Kedd óta a fél ország azon tanakodik, milyen ember is lehet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, aki egymaga nekitámadt az intézményt megszálló kommandósoknak? Az intézmény honlapján elolvasható Prof. Dr. Szabó János nyugállományú dandártábornok igen részletes szakmai tudományos önéletrajza.

A professzor szakmai tudományos önéletrajzából kiderül

, hogy 2003-ban első ízben jelölték a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagságára. Mivel ez a curriculum vitae utolsó mondata, a dokumentumból nem tudjuk meg, hogyan alakult a rektor akadémiai karrierje.

Sárkányhajtómű szak és szociológusi bölcsészdiploma

Az 57 éves Szabó János professzor 1971-ben autószerelő szakon abszolválta a középiskolát Debrecenben, majd ugyanazon évben már a szolnoki repülőműszaki főiskolán hallgatott, sárkányhajtómű szakon. Itt 1975-ben végzett, ám néhány éves pihenő után már az ELTE Bölcsészettudományi Karán tanul. A szociológia szakot kitüntetéses oklevéllel végezte el 1982-ben.

Szociológus kandidátusi fokozatát 1987-ben szerezte meg, 1993-tól az MTA hadtudományi doktora.

A későbbi rektor 1984-től a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia oktatója, a szociológia tanszék munkatársaként. 1988-tól ő a tanszékvezető. A karrier egy időre elszakad az oktatástól: Szabó János kutatóként szolgált, 1998 és 2001 között pedig helyettes államtitkár a honvédelmi tárcánál.

2003-ban visszatér a gyökerekhez, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Doktori Iskolájának lesz a vezetője. "Hadügy-szociológiai kutatásaim, valamint alkotói tevékenységeim a hazai és a külföldi haderők modernizációs folyamatának társadalmi, történeti és technikai összefüggései feltárására koncentráltak" - olvasható az önéletrajzban.

Akadémiai fokon

Szabó János önéletrajzából kiderül, hogy 1994 óta folyamatosan részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia stratégiai kutatásaiban.

Mint írja: " 2003-ban az európai felzárkózás hazai kérdései kapcsán jelentettem meg dolgozatokat, 2005-ben pedig én készíthettem el a kormány megrendelésére a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Stratégiájának '0' változatát".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×