Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befagyasztotta a kormány a stabilitási tartalékot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befagyasztotta a kormány a stabilitási tartalékot, azzal a megjegyzéssel, hogy a tartalék felhasználásáról akkor hoz döntést, ha a költségvetési törvényben meghatározott adó és járulék bevételek együttesen legalább 2 százalékkal meghaladják az előirányzatot.

A stabilitási tartalék felhasználásának feltételéről szóló korábbi kormányhatározat szerdán jelent meg a Határozatok Tárában.

A költségvetési törvényben az adó-és járulék bevételi előirányzat több mint 7 ezer milliárd forint, így a bevételnövekménynek legalább 140 milliárd forintot kell kitennie. Az összeg nagyjából megfelel a mintegy 100 milliárdos stabilitási tartaléknak a kieső 50 milliárd forintos vagyonadóval megnövelt értékének.

Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF és az EU delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn már jelezte: a kockázatok miatt a kormány arra készül, hogy befagyassza a teljes stabilitási tartalékot. Úgy vélte, hogy az idei, mintegy 170 milliárd forintra tehető kockázatokat - az 50 milliárdos vagyonadó kieséssel együtt - kedvező változások csökkentik: például a magán nyugdíjpénztári visszalépések 60 milliárddal, illetve a kamatpályából is adódik mintegy 50 milliárdos megtakarítás.

A Magyarországon éppen aktuális felülvizsgálatukat lezáró delegációk is azt hangsúlyozták: teljesíthető az idei, 3,8 százalékos államháztartási hiánycél, de csak szigorú fiskális politika folytatása és a tartalékok megtartása mellett. Megjegyezték, hogy szükség lehet a tartalékok újrafeltöltésére is.