Újabb BKV-vezető előzetesben - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. február 16. 21:18
Előzetes letartóztatásba helyezte Regőczi Miklóst, a BKV volt kommunikációs vezérigazgató-helyettesét a Fővárosi Bíróság. A Fővárosi Főügyészség a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyével indokolta a döntést.

Regőczi Miklóst - Zelenák Tibor, volt kommunikációs főosztályvezetővel együtt - február 3-án vette őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság; a volt vezérigazgató-helyettest hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók, akik szerint Regőczi Miklós 81 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

FHB: 1,6 milliárd forint adózott profit a negyedik negyedévben

A Portfolio.hu elemzői konszenzusát jelentősen, 31 százalékkal meghaladó adózott eredményről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében az FHB Jelzálogbank. A pénzintézet 2009 utolsó 3 hónapjában csaknem 1,6 milliárd forint nyereséget ért el; ez az előző 3 hónapi adatnál 10,6 százalékkal kedvezőbb, 2008 hasonló időszakának eredményétől 1,6 százalékkal elmarad. A társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé konszolidált, nem auditált gyorsjelentését.

Az Országgyűlés bizottsága elfogadta az APEH elnökének beszámolóját

Elfogadta az adóhatóság elnökének a személyi jövedelemadó civil szervezeteknek és egyházaknak tett felajánlásáról szóló jelentését az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága. A testület döntött arról is, hogy a beszámoló kerüljön fel az APEH honlapjára. Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke az ülésen elmondta: tavaly 4 millió 638 ezer bevallást dolgoztak fel, ebből 3 millió 647 ezren tüntettek fel valamilyen bevételt, és 1 millió 792 ezren rendelkeztek a felajánlásokról, összesen 18,1 milliárd forint értékben. Hozzátette: 1 millió 730 ezren tettek legalább egy érvényes nyilatkozatot adójuk 1 százalékának felajánlásáról egyházaknak vagy civil szervezeteknek, ami így összesen 17,2 milliárd forintot tesz ki.

A főpolgármester módosítaná a környezetvédelmi törvényt

A környezetvédelmi törvény módosítását kezdeményezi a főpolgármester. Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs vezetője a Főpolgármesteri Kabinet ülése után azt mondta: Demszky Gábor célja, hogy a kerületi önkormányzatok újra kapjanak lehetőséget a helyi környezetvédelmi határértékek, zajszintek meghatározására.

Új elnök a Budapest Airport igazgatótanácsának élén

Új elnököt választottak a Budapest Airport igazgatótanácsának élére a Ferihegyi repülőteret üzemeltető vállalat legfőbb döntéshozatali testületének ülésén. A 46 éves Reiner Schränkler korábban a Citigroupnál állt alkalmazásban.

Õrizetbe vették a Nemzetvédelmi Egyetem rektorát

Több helyen, a többi között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben is házkutatást tartott a rendőrség egy befolyással üzérkedés miatt indult eljárásban. A Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya közölte: több embert gyanúsítottként hallgattak ki, egyet őrizetbe vettek, de mást a nyomozás sikere érdekében egyelőre nem közölnek. A hirado.hu értesülése szerint három gyanúsított van az ügyben, egyikük Szabó János rektor, aki egy kitalált történettel próbált meg rávenni egy nemzetközi csomagküldő céget, hogy az általa javasolt biztonsági szolgálattal kössön szerződést. A Népszabadság információi szerint a rektort vette őrizetbe az NNI.

Jelentős árvíz és belvíz várható

Az időjárás enyhülésével akár a 300 ezer hektárt is meghaladhatja a belvízzel elöntött területek nagysága - közölte a Környezetvédelmi és Vízügy Minisztérium szakállamtitkára. Kóthay László a várható áradásokról az Inforádióban elmondta: ha a felmelegedést nem kíséri intenzív esőzés, kezelhetőek lesznek az árvizek.

Halálesetek a hibás fékű Toyotákban - Magyarországon eddig 600 autót javítottak meg

Már Magyarországon is tart a Toyota visszahívási akciója. A japán autógyár magyarországi cégének kommunikációs igazgatója elmondta: eddig több mint 600, a gázpedál problémája miatt visszahívott autót vittek szervizbe a tulajdonosok. Som Ferenc közölte: becsléseik szerint az összes - mintegy 22 ezer jármű - szereléséhez szükséges alkatrész rendelkezésre áll.

Szépművészeti Múzeum: 230 ezren látták a Tiziano-tárlatot

Mintegy 230 ezer látogató tekintette meg a vasárnap esti zárásig a budapesti Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig című kiállítását, amely így a múzeum történetének harmadik legsikeresebb időszaki tárlata lett. Az itáliai reneszánsz festészetet bemutató kiállításra az utolsó két napon több mint 10 ezren voltak kíváncsiak. A múzeum 80 reneszánsz művész 130 festményét mutatta be a kiállításon, köztük a művészettörténet egyik leghíresebb és legértékesebb alkotását, Leonardo da Vinci Hermelines hölgyét.