Giró-Szász: A választások tétje, hogy az új kormánynak kell-e alkukat kötnie

Infostart
2010. február 16. 06:00
Sikeres kormányzással a Fidesz megőrizheti magas támogatottságát - mondta Giró-Szász András politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. A Századvég Alapítvány igazgatója kiemelte: a választásoknak az a tétje, hogy a következő kormány milyen mértékű felhatalmazást kap, és ennek következtében rákényszerül-e arra, hogy alkukat kössön politikai ellenfeleivel.

A választások előtt kimondhatjuk, hogy a kétpólusú politikai szerkezet alapvetően megdőlt - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András. A politikai elemző szerint a legnagyobb kérdés, hogy melyik párt lesz a második és a harmadik politikai erő. Hozzátette: az MSZP kénytelen elkönyvelni, hogy nagypárti szerkezetre felépülő kis-közép párttá vált.

A választások után nagy kérdés az, hogy a kormányzati munka, és annak lecsapódása a magyar társadalomban milyen változásokat idéz elő - emelte ki a Századvég Alapítvány igazgatója.

Giró-Szász András szerint rövidtávon elképzelhető, hogy a szocialisták és a Jobbik tudják növelni társadalmi támogatottságukat, ám középtávon, ha a következő kormányzat jól látja el a dolgát, akkor az MSZP-hez csapódó társadalmi bázis növekedése lassulhat, a Jobbik bázisa pedig fogyásnak indulhat.

Ennek előfeltétele, hogy csak ez a két párt legyen ellenzéki helyzetben - hangsúlyozta a politikai elemző. Ha ugyanis az MDF is bekerül a következő parlamentbe, akkor az MSZP-t az a veszély fenyegeti, hogy a Fidesz kormányzása miatt csalódottakat nem ők egyedül tudják felszívni a baloldalon, hanem ezen osztozniuk kell.

Az idei választásoknak az a tétjük, hogy a következő kormány milyen mértékű felhatalmazást kap, és ennek következtében rákényszerül-e arra, hogy alkukat kössön politikai ellenfeleivel - emelte ki Giró-Szász András. Hozzátette: tét az is, hogy a kabinetnek mit kell beáldoznia az alkuk oltárán, ha nem kap kétharmados felhatalmazást.

Hanganyag: Ignáth Márk


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Giró-Szász András 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Giró-Szász András 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást