Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gátolja a szakszervezeti tagtoborzást a hipermarket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz napra kitiltotta az áruházaiból a magyarországi Tesco a cégnél működő szakszervezet három tagját. Ivony László, Buri Zsolt és Konecsni Róbert addig nem léphet be a munkahelyére, amíg tanulmányi szabadságon van. Vagyis a Tesco megakadályozta, hogy új tagokat toborozzanak, hiszen éppen ezért vettek ki szabadságot - mondta az InfoRádiónak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Tagtoborzásra akarta használni a Tesco áruházakban működő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetői azt a szabadságot, amelyet szakszervezeti tevékenységre használhatnak. A három vezető tíz napos, úgynevezett tanulmányi szabadságot vett ki; a fizetett szabadságot a munka törvénykönyve biztosítja az érdekképviseleti tagoknak.

Csakhogy a három férfi feleslegesen maradt távol a munkájától, mivel a cég vezetésének utasítására nem léphetnek be az áruházak munkaterületére.

A hipermarketlánc szóvivője az InfoRádióban balesetvédelmi okokkal indokolta ezt. Hackl Mónika azt állítja, hogy a szabadságon lévő dolgozóik eddig sem mehettek be az áruházakba.

Szavai szerint a szakszervezeti munkát engedélyezte a vállalat, csakhogy ebben az esetben ütközés van a szabadságra vonatkozó előírások és a szakszervezeti munka között.

Hozzátette: a tagtoborzást nem tiltja az áruház, csak azt, hogy ezt a tevékenységet a munkatérben végezzék az érdekképviseleti vezetők.

Az ügy megítélését talán árnyalja, hogy a Tesconál tavaly alakult szakszervezet első lépése az volt, hogy beperelte a céget, mert az áruházlánc alacsonyabb bérért foglalkoztatja a vidéki munkatársait, mint a budapestieket.

Hanganyag: Herczeg Zsolt