eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gátolja a szakszervezeti tagtoborzást a hipermarket

Tíz napra kitiltotta az áruházaiból a magyarországi Tesco a cégnél működő szakszervezet három tagját. Ivony László, Buri Zsolt és Konecsni Róbert addig nem léphet be a munkahelyére, amíg tanulmányi szabadságon van. Vagyis a Tesco megakadályozta, hogy új tagokat toborozzanak, hiszen éppen ezért vettek ki szabadságot - mondta az InfoRádiónak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Tagtoborzásra akarta használni a Tesco áruházakban működő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetői azt a szabadságot, amelyet szakszervezeti tevékenységre használhatnak. A három vezető tíz napos, úgynevezett tanulmányi szabadságot vett ki; a fizetett szabadságot a munka törvénykönyve biztosítja az érdekképviseleti tagoknak.

Csakhogy a három férfi feleslegesen maradt távol a munkájától, mivel a cég vezetésének utasítására nem léphetnek be az áruházak munkaterületére.

A hipermarketlánc szóvivője az InfoRádióban balesetvédelmi okokkal indokolta ezt. Hackl Mónika azt állítja, hogy a szabadságon lévő dolgozóik eddig sem mehettek be az áruházakba.

Szavai szerint a szakszervezeti munkát engedélyezte a vállalat, csakhogy ebben az esetben ütközés van a szabadságra vonatkozó előírások és a szakszervezeti munka között.

Hozzátette: a tagtoborzást nem tiltja az áruház, csak azt, hogy ezt a tevékenységet a munkatérben végezzék az érdekképviseleti vezetők.

Az ügy megítélését talán árnyalja, hogy a Tesconál tavaly alakult szakszervezet első lépése az volt, hogy beperelte a céget, mert az áruházlánc alacsonyabb bérért foglalkoztatja a vidéki munkatársait, mint a budapestieket.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×