Jelentős árvíz és belvíz várható, de a vízügy felkészült

Infostart
2010. február 15. 14:25
Az árvíz és a jégzajlás mellett a belvíz is fenyegeti a Tisza mentén élőket - mondta az InfoRádiónak a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője.

Felkészült a következő napokban kezdődő melegedés és esőzés hatására kezdődő esetleges ár- és belvizekre a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Csont Csaba osztályvezető az InfoRádióban elmondta: emellett jégzajlás is fenyegeti a Tisza mentén élőket. Hozzátette: jelenleg 7 jégtörő várakozik a Tiszán: 3 Tokajban, 2-2 pedig Tiszlökön és Tiszadobon.

Hozzátette: számításaik szerint 4,6 köbkilométernyi vizet tartalmaz a földeken lévő hó, aminek gyors olvadása akár egy méterrel is megemelheti a térségbeli folyók, elsősorban a Tisza, a Bodrog, a Sajó és a Hernád vízszintjét, amely most még alacsony.

Szólt arról is, hogy az igazgatóság területén elsősorban a Bodrogközben kell számítani jelentősebb belvízre.

A hétvégén ráadásul jelentős felmelegedés valamint eső is várható, de hogy ez milyen mennyiségű hó olvadását hozza a hazai és a külföldi vízgyűjtő területeken, valamint milyen mennyiségű eső hullik, egyelőre nem tudható.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást