eur:
393.8
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hogyan védhető meg a múzeumkert?

A Nemzeti Múzeum kertje alá tervezett mélygarázs építése jelentős károkat okozna a környezetben, ezért ha újabb pályázat lesz, akkor ismét bíróságon folytatódik az ügy - mondta az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport jogásza, miután az Oktatási és Kulturális Minisztérium várhatóan újabb pályázatot ír ki a mélygarázs építésére.

Környezetidegen és szükségtelen - így vélekedik a Levegő Munkacsoport egy esetleges, a Nemzeti Múzeum kertje alatt kialakítandó mélygarázsról, amelyhez egy elvi engedélyt adott ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, ám ezt a környezetvédő szervezet a bíróságon támadta meg. A Fővárosi Bíróság a hivatal határozatát jogszabályellenesnek minősítette, és új eljárást tartott szükségesnek. Az elvi engedély kiadásához ugyanis - amely a konkrét építési engedély kikéréséhez szükséges - a hivatal nem vizsgálta a beruházás környezeti hatásait.

Bendik Gábor elmondta: az építmény kialakításához számos fát ki kellene vágni az ősfás parkból - ami szerves egységet alkot a múzeummal, és különleges kincs a belvárosban -, amelyeket ráadásul pótolni sem lehetne, hiszen a mélygarázs fölött olyan vékony lenne a földréteg, amelyben nagyobb növények már nem élnének meg.

A jogász hozzátette: a Nemzeti Múzeum környékén ráadásul már számos mélygarázst létrehoztak, de ezek is részben kihasználatlanok.

Bendik Gábor hozzátette: a bírósági döntés nem akadályozza meg, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium újabb pályázatot írjon ki a beruházásra, és ismét engedélyt kérjen az építkezésre.

A Levegő Munkacsoport jogásza ugyanakkor azt ígéri: ha ez megtörténik, a szervezet ismét igénybe vesz minden jogi lépést megtesz, hogy megvédje a múzeumkertet.

Az egész környezet megújulna

A múzeumkert alá tervezett garázs csak egy része annak a pályázatnak, amelynek keretében megújulhat a Nemzeti Múzeum környezete - mondta az InfoRádiónak az Oktatási és Kulturális Minisztérium beruházási osztályvezetője.

Somogyi Botond közölte: januárban egy komplex építészeti tervpályázatot írtak ki, amely a múzeum épülete és a kert értékmegőrző fejlesztését indítványozza, elsősorban turisztikai céllal. Ennek része a kertészeti megújítás, a régészeti emlékek elhelyezése, valamint egy föld alatti parkoló létesítése is - tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy a Levegő Munkacsoport jogi lépést fontolgat, az osztályvezető kiemelte, beszerezték a szükséges szakvéleményeket, és rendelkezésére bocsátják a tervezőknek

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×