eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Giró-Szász András: Minden pártnak másféle kampány az érdeke

A Fidesz támogatottsága olyan nagy, hogy az egy jó kampánnyal sem változtatható meg - mondta Giró-Szász András politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az MSZP érdekelt lenne abban, hogy minél hosszabb legyen a kampány, de kényszerhelyzetben van, mert nem tud abba tartalmat vinni.

Az első olyan választások előtt állunk, amelyben a pártoknak különböző érdekeltségeik vannak abban, hogy milyen kampányt vállaljanak fel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András.

A politikai elemző kiemelte: a Fidesz támogatottsága olyan nagy, hogy ez egy jó kampánnyal sem változtatható meg, legfeljebb megtartható a bázis, ezért a párt kampányelemei azt a célt szolgálják, hogy minél nagyobb mértékben tartsák meg a választóikat, és ösztönözzék őket a választásokon való részvételre.

Az MSZP érdekelt lenne abban, hogy minél hosszabb legyen a kampány, így mozgósítani tudja a tőle elfordult választók jelentős részét, de kényszerhelyzetben van, mert nem tud tartalmat vinni a kampányába - fejtette ki a Századvég Alapítvány igazgatója. Hozzátette: a szocialisták azzal szembesülnek, hogy a 2002-es és 2006-os alapvetően negatív kampány az elmúlt évek politizálásából fakadóan kontraproduktívabb lehet, mint korábban.

A Jobbik számára kedvező lenne a kampány korai beindítása - hangsúlyozta a politikai elemző. Giró-Szász András szerint a párt politikai kommunikációja azon alapszik, hogy nagy szeletek próbál kiragadni a Fidesz és az MSZP választói bázisából, valamint megpróbálja elérni, hogy minél több változást akaró szavazó megossza a szavazatát, és listán a Jobbikra voksoljon, miközben egyéniben a Fidesz jelöltjére szavaz. A Századvég Alapítvány igazgatója úgy véli, ez reális veszély, ami a kormányzási képességet korlátok közé szoríthatja.

A Fidesz a kampány utolsó hónapjára helyezi a hangsúlyt - emelte ki a politikai elemző. A párt fő célja a szavazók megszólítása, a szavazói kedv megtartása, vagy akár növelése a saját bázisban, illetve az, hogy a választói bázis határán elhelyezkedők számára egyértelművé tegye: megfogalmazhatnak más politikai erők számukra kedvezőbb üzeneteket, de csak a Fidesz lesz képes kormányt alakítani, és végrehajtani az ígéreteket.

Giró-Szász András szerint a baloldalból kiábrándult szavazók egy kisebb része a Fidesz táborát bővíti, bár nem mélységében elkötelezett. Ezek a választók szembesültek a szocialisták kormányzásképtelenségével, és érzékelik, hogy nincs több lehetőség halasztani, hatékony, következetes és döntésképes kormányra van szükség - hangsúlyozta.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint nem lehet azt mondani, hogy negatívan vagy pozitívan zárul valamelyik párt számára a nyugdíjvita. Az előző két választási kampány, majd az azt követő kormányzás nagymértékben eltávolította a politikától a választói társadalom jelentős részét, és bizonyos fokig kijózanította a kampánytémákkal kapcsolatban - tette hozzá a politikai elemző, aki szerint a nyugdíjkérdést a két nagy párt "egálra hozza".

Az MDF próbálja meg "levadászni" az MSZP és az SZDSZ egykori szavazóit - közölte Giró-Szász András. Az MDF parlamentbe jutása szerinte egyértelműen attól függ, hogy miután az MSZP ész SZDSZ felélte hitelességi tartalékait, milyen üzeneteket tud küldeni erre a területre.

Hanganyag: Ignáth Márk

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×