A kormány befagyasztja a tartalékokat

Infostart
2010. február 15. 11:40
Oszkó Péter szerint annak ellenére teljesíthető az idei hiánycél, hogy a deficit több mint 75 százaléka már az első negyedévben megvalósul az idén. A kockázatok miatt a kormány a teljes stabilitási tartalékot befagyasztja.

A pénzügyminiszter az IMF és az EB delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón a deficitet firtató kérdésre azt mondta: az idei mintegy 170 milliárd forintra tehető kockázatokat - az 50 milliárdos vagyonadó kieséssel együtt - kedvező változások csökkentik: például a magánnyugdíjpénztári visszalépések 60 milliárddal, illetve a kamatpályából is adódik mintegy 50 milliárdos megtakarítás.

Lényegében a vagyonadókiesés miatti 50 milliárdos tétel sorsa kétséges, ezért befagyasztják a teljes stabilitási tartalékot.

A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy javított a kormány az idei GDP előrejelzésén, a korábbi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékos csökkenést vár, és továbbra is azzal számol, hogy tartható a tavalyi 3,9 százalékos és az idei 3,8 százalékos eredményszemléletű, GDP arányos államháztartási hiánycél.

A korábbinál kisebb visszaesés nem a belső fogyasztás, hanem az export vártnál nagyobb élénkülésének köszönhető - mondta. Hozzátette: a hiánycél teljesítéséhez továbbra is szigorú fiskális politikára és a tartalékok minél teljesebb megtartására van szükség.

A pénzügyminiszter bejelentette azt is, hogy további részletet az IMF és az EB által 2008 októberében nyújtott 20 milliárd eurós hitelkeretből nem hív le a kormány, mivel az ország piaci finanszírozása megoldott. A szakmai együttműködésre azonban véleménye szerint továbbra is szükség van a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, így ennek fenntartását a következő kormánynak is javasolja.