Bajban a bérszámfejtők az adóváltozások miatt - lapszemle

Infostart
2010. február 13. 12:19
Bajban lehetnek a bérszámfejtők, mert az adóváltozásokat nem mindenki értette meg. Több marad a fizetési borítékban - ígérte a kormány az idei adóváltozások ismertetésekor, de a dolgozok sok helyen nincsenek megelégedve a januári kimutatásokkal.

A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy a bérszámfejtők jóval nagyobb nettó bérnövekedésre számítottak, mint ami az összesítésekből kiderült. Ennek okát abban látják, hogy a munkaügyesek nem rendelkeztek elég információval a jogszabályi változásokról. A meglepetések közé tartozott a szuperbruttósítás hatása: az adóalapjukat 27 százalékkal növeli januártól a munkaadó társadalombiztosítási járuléka. Több helyen elfelejtkeztek nyilatkozni az alkalmazottak az adójóváírásról, ők majd jövőre tudják visszaigényelni az adót. A betegállományba vonulók táppénze is alacsonyabb.

Magyar Nemzet arról ír, hogy elfogyhat a só a Magyar Közútnál, miután a lap értesülései szerint csaknem kifogyott a só a raktárakból. A napilap szombati számának ismertetése szerint Zsupponits Jenő vezérigazgató maga tette közzé a cég honlapján, hogy az elmúlt hét végi havazás után több régióban is arra kényszerültek, hogy a kevésbé hatékony homokszórással vagy a drága kalcium-klorid oldattal szüntessék meg az utak síkosságát. A cégvezető szerint a különös helyzet a szokatlanul hideg tél számlájára írható. A napilap ugyanakkor értesüléseire hivatkozva azt állítja, hogy a cégvezetés elmulasztotta kiírni a sóbeszerzésre vonatkozó pályázatot, s hogy ennek ellenére is elvégezhették munkájukat az utak állapotáért felelős munkások, az csak annak köszönhető, hogy a cég kereskedelmi partnerei - az erdélyi sóbányák - szívességi alapon szerződés nélkül is hajlandók voltak sót szállítani számukra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást