Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma mindenkinek meg kell kapnia az értesítőt és az ajánlószelvényt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkésőbb ma mind a 8 millió választásra jogosultnak meg kell kapnia az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt.

A választóknak ezen a héten, hétfő és péntek között kell megkapniuk az értesítést a névjegyzékbe való felvételről (a kopogtatócédulát) és az ajánlószelvényt. Aki ez idő alatt nem kapja meg az értesítést, a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell ezt jeleznie. A jegyző ekkor új értesítőt állít ki, és új ajánlószelvényt is ad.

Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, s a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Az értesítővel együtt a helyi választási iroda a biztonsági elemekkel ellátott ajánlószelvényt is megküldi a választópolgároknak. A korábban tapasztalt visszásságok miatt most nehezen másolható ajánlószelvényeket készíttetett az Országos Választási Iroda: az ajánlószelvényeket több színből kikevert, speciális (lila) festékkel nyomtatták, az ajánlószelvény jobb felső sarkába pedig - kézzel is tapintható - Magyarország-térképperforációt helyeztek el, így arról még színes fénymásolóval sem lehet jó minőségű másolatot készíteni.

Azoknak, akik csak az április 11-ei első fordulót követően, de az április 25-ei második fordulót megelőzően válnak nagykorúvá, ugyancsak ezen a héten kell megkapniuk az értesítőt, hogy felvették őket a második forduló névjegyzékébe. Ez az értesítő azonban a többitől eltérő színű, és ehhez a választók nem kapnak ajánlószelvényt.

A választók névjegyzékét szerdától kellett - hét napra - közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. A névjegyzékből kihagyás vagy a névjegyzékbe való jogosulatlan felvétel miatt kifogást lehet benyújtani.

Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-ig összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál.

Az ajánlószelvényeket a köznyelvben egyre gyakrabban emlegetik "kopogtatócédulaként", pedig eredetileg az értesítőt nevezték így; a választási szervek ugyanis ezzel kopogtatnak a polgároknál, azt jelezve, hogy kiírták az új választást. Azért válhatott mégis az ajánlószelvény "kopogtatócédulává" a köznyelvben, mert a szelvényt gyűjtők általában házról-házra kopogtatva próbálják meg elkérni a választóktól a cédulákat.