Inforádió

Meghallgatom Élő adás

BKV: újabb feljelentések a botrányos szerződések miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet szerint újabb tíz vállalkozói szerződés ügyében tesz feljelentést ma Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).

A BKV-nál 1500 szerződést világítanak át, eddig 250-nel végeztek, hétfőig Kocsis István vezérigazgató 28 feljelentést tett. Szerdán ezt kiegészítette egy újabbal, a HÉV békásmegyeri kijelzőivel kapcsolatos szerződéssel. A hét elején pedig egy sajtótájékoztatón arról beszélt: vélhetően további 30 cég esetében fordul a rendőrséghez. A Budapesti Rendőr-főkapitányságnál az InfoRádióval közölték: több száz szerződést vizsgálnak.

A Magyar Nemzet - amely fel is sorolja azt a tíz céget, amelyhez az új feljelentés kötődik - azt állítja, hogy a nyomozók különböző BKV-rendezvényekhez kapcsolódó szerződéseket is vizsgálhatnak, például az UV villamosok búcsúztató ünnepségét és a 120 éves a HÉV és a villamosok húszmillió forintba kerülő rendezvényeit.

Az érintett cégek többsége ahhoz a kommunikációs és marketingterülethez tartozik, amelyet a február 5-e óta házi őrizetben lévő Regőczi Miklós felügyelt.

A Magyar Nemzet szerint a jövő héten további feljelentéseket tesz majd Kocsis István.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság eddig 10 személyt gyanúsít a BKV-val összefüggő büntetőügyekben. Vesztegetés gyanújával további 2 személy, Sziebert György jogi-, illetve Fuzik Zsolt informatikai igazgató felelősségét pedig a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság vizsgálja. Õket december elején egy óbudai bevásárlóközpont mélygarázsában érték tetten a rendőrök. Sziebert Györgyöt letartóztatták, Fuzik Zsolt akkor elmenekült. A volt informatikai igazgatót egy héttel ezelőtt helyezték előzetes letartóztatásba.

Január 6-án vette őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szalainé Szilágyi Eleonórát. A volt humánpolitikai igazgató bruttó 86,3 millió forintos végkielégítése nyomán robbant ki a botrány. A Fővárosi Főügyészség hétfőn (febr 8) kezdeményezte Szalainé Szilágyi Eleonóra előzetes letartóztatásának hosszabbítását további 3 hónappal.

Múlt péntek (febr 5-e) óta előzetesben van Mesterházy Ernő, Demszky Gábor volt főtanácsadója, valamint Zelenák Tibor egykori kommunikációs osztályvezető is. Õket, ahogyan Tótfalusi György volt igazgatósági elnököt is, bűnsegédként vagy felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Egy bizonyos M. Lászlóval, egy kommunikációs bt vezetőjével szemben pedig az a a gyanú, hogy szándékosan segítséget nyújtott a BKV vezetőinek a vagyonkezelési kötelezettségük megszegésében.

Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés gyanújával került a rendőrség elé Horváth Éva is, aki bár Hagyó Miklós szóvivőjeként tevékenykedett, a BKV-tól 2008. február 1-je és 2009. szeptember 18-a között összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat vett fel. Horváth Éva fiktív foglalkoztatása keverte az ügybe Regőczi Miklóst, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettesét, Bolla Tibor jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettest, illetve egy a BKV-nál adminisztrátorként dolgozó nőt is; utóbbi neve egyelőre nem ismert. Õket hűtlen kezeléssel, illetve a vagyonkezelési kötelezettség megszegésével gyanúsítják.

Antal Attila egykori vezérigazgatót pedig azzal gyanúsítják, hogy megszegte a vagyonkezelési kötelezettségét, amikor 2007. január 1-je és 2008. április 17. között felesleges szolgáltatásokra kötött szerződéseket, és indokolatlanul magas végkielégítéseket fizetett ki. Antal Attila házi őrizetben van.