Inforádió

Meghallgatom Élő adás

BKV: több mint 100 milliós kárt okozhatott a most feljelentett 10 cég

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több, mint 100 millió forint kárt okozhattak a BKV-nak azok a szerződések, amelyek miatt Kocsis István pénteken feljelentést tett a rendőrségen - olvasható az MTI birtokába pénteken került belső jelentés anyagában.

A szerződések összértéke mintegy 106 millió forint, de egyes esetekben a belső jelentésből nem derül ki, hogy a szerződés szerinti összeget a megrendelőnek átutalták volna.

A február 11-én kelt dokumentum szerint a tíz cég - az Európa Szolgáltató Kht., a Honeymood Filmgyártó Kft, a Me-ko Resti Kft, a Lax&Lex Kft, a Suvet Research Piac Média és Társadalomkutató Kft, a Max&Future Kft, a Média a Jövőért! Alapítvány, a Piatnik Budapest Kft, az SM System Kft és a Well Reklámügynökség - olyan megbízást kapott a BKV-tól, amelyeknél teljesítési dokumentáció nem készült és a BKV számára több esetben gazdaságilag előnytelen volt.

A szerződések nagyobb részét az előzetes letartóztatásba helyezett Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető, illetve a házi őrizetben lévő Regőczi Miklós volt kommunikációs vezérigazgató-helyettes kötötte, de egyes esetekben Antal Attila volt vezérigazgató, vagy a marketing főosztály vezetőjének aláírása szerepelt a dokumentumokon.

A legtöbb esetben a kifizetések mellé nem csatoltak teljesítésigazolást és felmerült a hűtlen kezelés gyanúja is.

Az Európa Szolgáltató Kht.-val 2007-ben Zelenák Tibor és Regőczi Miklós kötött szerződést egy sajtópályázat kiírásának lebonyolítására, amelynek fő célja az volt, hogy "a megjelenő cikkek hatással legyenek a ma még egyéni közlekedési eszközzel utazó közönségre oly módon, hogy sikerrel váljanak átterelhetővé a közösségi közlekedés eszközeire".

A szerződést végül 2009. április 10-én mondták fel, a teljesítésigazolásokat a Kht. önálló cégjegyzésre jogosult képviselője írta alá. A szerződés ideje alatt 14,6 millió forintot utaltak ki úgy, hogy a bizonylatok nem feleltek meg az előírásoknak, a számlaigazolások pedig formálisak voltak, így felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.

2008 májusában kötöttek megállapodást a Me-ko Resti Kft.-vel a 2008-as BKV-nap megszervezésére és lebonyolítására, amiért 23 millió forintot utaltak át a BKV-tól. A számlákhoz a dokumentumok szerint nem csatoltak teljesítésigazolást és a számla dátuma megelőzte a rendezvény dátumát. A kifizetést Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató írta alá, pedig az egyik számla mögött nem volt szerződés. Megállapították azt is, hogy sérült a belső szabályozás rendje és hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

A Suvet Research Kft.-vel a BKV 2007 májusában kötött szerződést arra, hogy 15 napon belül készítsék el a BKV bliccelés elleni kampánykommunikációját megalapozó teljes körű kutatását. A szerződést Regőczi Miklós és a marketing főosztályvezető írta alá, és 1,5 millió forintot utaltak ki. A belső kontrolling szerint azonban a szerződés előkészítése jogilag felszínes, valószínűsíthető, hogy a szerződés színlelt, jogi szempontból semmis.

Ugyanezzel a céggel Antal Attila kötött egy másik szerződést is, szintén másfél millió forintért, a bliccelés elleni kampány közvélemény-kutatásáért. Ennek célja az volt, hogy megismerjék a nem bliccelő 14-18 évesek vélekedését, motivációját. A másik cél a "bliccelés hátterében álló, azt fenntartó attitűdök komplexebb megértése, leírása, a tervezett kommunikációs kampány további elemekkel történő kiegészítése" volt.

Az SM System Kft.-vel 2008. május 20-án kötött szerződést Zelenák Tibor és a megbízott logisztikai főosztályvezető a BKV-kismamabérlet promóciós filmjének elkészítésére. A szerződés értéke 8 millió forint volt, amelyet át is utaltak a kft.-nek, még a határidő előtt. A kontrolling bekérte ugyan a filmet, de azt a kommunikációs osztály nem tudta a rendelkezésükre bocsátani.

A Well Reklámügynökséggel több szerződést is kötöttek BKV-reklámok külföldi versenyeken való indítására, a Combino villamossal kapcsolatos pr-tevékenységekre, illetve egyéb print hirdetésekre. Ezekért a BKV a cégnek mintegy 50 millió forintot utalt át úgy, hogy az ellenőrzés szerint a számlák jogossága, gazdasági tartalma megkérdőjelezhető, és felmerült a szerződést, teljesítést aláírók felelőssége is. A terv megvalósulását részletesen bemutató, releváns anyagot a belső ellenőrzés nem talált, ezért azt vélelmezi, hogy a szerződés színlelt.

A belső ellenőrzés az összefoglalójában azt javasolta, hogy a BKV tegyen jogi lépéseket a kifizetett összegek visszaperelhetősége érdekében, illetve tegyen feljelentést ismeretlen tettesek ellen a rendőrségen.

Kocsis István vezérigazgató pénteken tette meg a feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.