Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Baka: nem nehezedik politikai nyomás a bíróságokra az elszámoltatás igénye miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Baka András szerint nem nehezedik politikai nyomás a bíróságokra az elszámoltatás társadalmi igénye miatt; a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke ezt pénteken, Sárváron tartott sajtótájékoztatóján mondta, kérdésre válaszolva.

Politikai nyomás nem nehezedik a bíróságokra, nem kell ilyesmitől tartani, nincs ilyen "megkörnyékezés" - fogalmazott a főbíró. Mint hozzáfűzte: az elszámoltatás szükségességének hangsúlyozása politikai természetű, maga az elszámoltatás iránti igény azonban folyamatosan jelen van a társadalomban.

Mindez nem jelent mást, mint a társadalomnak azt az egyébként jogos elvárását, hogy ha valaki bűncselekményt követ el, vagy vét a jogszabályok ellen, azért felelősséggel tartozzon - magyarázta a Baka András.

Megfogalmazása szerint a bíróságok számára nem kategória az "elszámoltatás", nincs kampány, amelynek keretében elszámoltatások következnének, a bíróság egyszerűen végzi a dolgát; ha alapos a gyanú és megindul a büntetőeljárás, akkor a bíróság azt be fogja fejezni, a legjobb tudása szerint hozza meg az ítéletet.

A Vas megyei bírák értekezlete után tartott sajtótájékoztatón Laky Ferenc, a megyei bíróság elnöke elmondta: 2009-ben a 47 tagú vasi bírói karnak több mint 41 ezer ügyet kellett intéznie, ebből csak a peres ügyek tekintetében 8231 új ügyről lehet beszélni, ami a korábbi évhez képest 8,4 százalékos növekedést jelent.

Szavai szerint a növekvő munkaterhek ellenére az eredményes bírói munkát jelzi, hogy Vas megyében az első fokon jogerőre emelkedett peres ügyek aránya 92,2 százalékos, a peres ügyek mindössze 7,8 százalékában élnek a fellebbezéssel, a két éven túl húzódó ügyek aránya pedig a megyében mindössze 2,6 százalék.