eur:
393.45
usd:
368
bux:
66304.45
2024. április 24. szerda György

Õsszel érkezhet a H1N1-járvány második hulláma

Az InfoRádió által megkérdezett járványügyi szakember szerint nincs még itt az új típusú influenza járvány második hulláma, és elképzelhető, hogy nem is tavasszal, csak ősszel jön. Szolnoki István azt valószínűsíti, hogy akkor is a H1N1-vírus fertőz majd, a mutálódott változatok még kevéssé terjedtek el. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársa közölte: a járvány magyarországi tetőzése utáni csökkenés most megállt, a múlt héten szinte annyian fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, mint az azt megelőző héten.

A decemberi csúcs után csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, most azonban megállt a tendencia, az elmúlt két hétben egyaránt 15 ezren keresték fel orvosukat a betegség miatt - közölte az InfoRádióval az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársa.

Szolnoki István kiemelte: a H1N1-járvány második hullámáról még nem beszélhetünk, de a szezon várhatóan elhúzódik, és még hetekig lehet arra számítani, hogy viszonylag magas lesz az influenzaszerű esetek száma. Nem biztos, hogy tavasszal érkezik az újabb nagy járvány, de az várható, hogy a vírus ősszel is a járványt okozó vírusok között lesz - tette hozzá.

A vizsgálatok szerint szinte kivétel nélkül az új típusú influenzavírust izolálják egész Európában, a többi "nem rúg labdába" - mondta a járványügyi szakember.

A H1N1-vírusok között nem jelentős a mutáció, az antivirális szerekkel szemben sem alakult ki rezisztencia, vagyis a vírus alig változott - fejtette ki Szolnoki István.

A szakember szerint még érdemes beadatni a védőoltást, mivel a járvány második hulláma még nem jött el. A külföldre utazóknak is azt tanácsolta, hogy adassák be a vakcinát, ugyanis keleten, Bulgáriában és Görögországban nagyobb a vírus előfordulása.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×