eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Nyolc fővárosi szórakozóhely bezárását kezdeményezik a tűzoltók

Nyolc fővárosi szórakozóhely, diszkó bezárását kezdeményezi a fővárosi tűzoltóság az átfogó tűzvizsgálat eredményeként - közölte Dobson Tibor ezredes.

Nyolcvanhat szórakozóhely ellenőrzésének eredményeként 31 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, összesen mintegy félmillió forintot, egy szabálysértési feljelentést tettek, 13 hatósági figyelmezetést alkalmaztak, illetve nyolc szórakozóhely esetében az illetékes jegyzőnél kezdeményezték a működési engedély ideiglenes bevonását - mondta az FTP főosztályvezetője.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) a jogszabályok betartatása, a tűzesetek és a balesetek megelőzése érdekében még január közepén rendelte el az 50 főnél nagyobb befogadóképességű zenés, táncos szórakozóhelyek soron kívüli tűzvizsgálati ellenőrzését.

Az egyik diszkó bezárását azért kezdeményezik, mert építési engedély nélkül átalakították át, míg a többinél a működési engedélytől eltérően üzemeltek.

Dobson Tibor a leggyakoribb hiányosságok között említette, hogy a szórakozóhelyeken a működési engedélyben meghatározott létszámot jelentősen meghaladó személy tartózkodott, a menekülési utakat leszűkítették különböző áruval, göngyöleggel, illetve a kiürítésre szolgáló ajtókat vagyonvédelmi okokra hivatkozva leszűkítették, lezárták.

Sok esetben hiányosságként állapították meg azt is, hogy a tűzoltó készülékeket, a fali tűzcsapokat eltorlaszolták, felülvizsgálatukat, ellenőrzésüket nem végeztették el, a tűzoltó készüléket nem kellő darabszámban tartották készenlétben. Ezen felül előfordult, hogy az elektromos hálózat nem volt megfelelő állapotú.

A vizsgálat előzménye, hogy még szilveszterkor tűz volt a szigetszentmiklósi Õsz utca egyik családi házának pincéjében, melyben körülbelül ötvenen búcsúztatták az óévet. Tizenketten megsérültek, köztük ketten súlyosan, mert nem voltak menekülőutak. A szórakozóhelynek nem volt érvényes működési engedélye. A rendőrség ismeretlen tettes ellen közveszélyokozás miatt eljárást indított.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×