Nyolc fővárosi szórakozóhely bezárását kezdeményezik a tűzoltók

InfoRádió / MTI
2010. február 11. 12:21
Nyolc fővárosi szórakozóhely, diszkó bezárását kezdeményezi a fővárosi tűzoltóság az átfogó tűzvizsgálat eredményeként - közölte Dobson Tibor ezredes.

Nyolcvanhat szórakozóhely ellenőrzésének eredményeként 31 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, összesen mintegy félmillió forintot, egy szabálysértési feljelentést tettek, 13 hatósági figyelmezetést alkalmaztak, illetve nyolc szórakozóhely esetében az illetékes jegyzőnél kezdeményezték a működési engedély ideiglenes bevonását - mondta az FTP főosztályvezetője.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) a jogszabályok betartatása, a tűzesetek és a balesetek megelőzése érdekében még január közepén rendelte el az 50 főnél nagyobb befogadóképességű zenés, táncos szórakozóhelyek soron kívüli tűzvizsgálati ellenőrzését.

Az egyik diszkó bezárását azért kezdeményezik, mert építési engedély nélkül átalakították át, míg a többinél a működési engedélytől eltérően üzemeltek.

Dobson Tibor a leggyakoribb hiányosságok között említette, hogy a szórakozóhelyeken a működési engedélyben meghatározott létszámot jelentősen meghaladó személy tartózkodott, a menekülési utakat leszűkítették különböző áruval, göngyöleggel, illetve a kiürítésre szolgáló ajtókat vagyonvédelmi okokra hivatkozva leszűkítették, lezárták.

Sok esetben hiányosságként állapították meg azt is, hogy a tűzoltó készülékeket, a fali tűzcsapokat eltorlaszolták, felülvizsgálatukat, ellenőrzésüket nem végeztették el, a tűzoltó készüléket nem kellő darabszámban tartották készenlétben. Ezen felül előfordult, hogy az elektromos hálózat nem volt megfelelő állapotú.

A vizsgálat előzménye, hogy még szilveszterkor tűz volt a szigetszentmiklósi Õsz utca egyik családi házának pincéjében, melyben körülbelül ötvenen búcsúztatták az óévet. Tizenketten megsérültek, köztük ketten súlyosan, mert nem voltak menekülőutak. A szórakozóhelynek nem volt érvényes működési engedélye. A rendőrség ismeretlen tettes ellen közveszélyokozás miatt eljárást indított.