Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország példaként került szóba a brüsszeli beszélgetéseken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország sokszor került szóba példaként Brüsszelben folyosói beszélgetéseken, illetve szűkebb körű kormányfői találkozókon - mondta el Bajnai Gordon miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli találkozóját követően a görög pénzügyi nehézségekkel kapcsolatosan készített állásfoglalást ismertetve.

"Divatos papírként forog a magyar válságkezelés gyakorlata" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarország most a stabilabbnak tekintett országok közé tartozik az EU-ban.

Az Európai Unióval, illetve az euróövezettel kapcsolatos aktuális válság fontos utólagos üzenet, hitelesítése annak, amit Magyarország csinált - vélte a kormányfő.

Mint mondta, a forint "az elmúlt napok zűrzavarában" is stabil valutának bizonyult, az ország csődkockázatát tükröző biztosítási termékek pedig ma lényegesen alacsonyabbak, mint Görögország és más országok hasonló mutatói.

Ez azt is mutatja, hogy mindaz az áldozat, amelyet Magyarország vállalt az elmúlt egy-másfél évben, megérte - szögezte le Bajnai Gordon.

Athénnak "nagyon kemény kiigazító programot kell végrehajtania" - hangoztatta, de Magyarország még ennél is nagyobb mértékűt hajtott végre 2008-tól 2010-ig.

Hozzátette: ezen a pályán Magyarországnak rajta kell maradnia, mert a görög példa is azt mutatja, hogy a világ még nagyon ingadozó. A pénzügyi befektetők még aggódnak, és csak hiteles, kitartó és következetes, józan ész alapú gazdaságpolitikát hajlandók hitelezni. Magyarország ilyet folytatott az elmúlt időszakban, ilyet kell továbbvinni is - fejtette ki.

A Görögországgal kapcsolatos csütörtöki döntés fontos példája az európai szolidaritásnak is, újra igazolja, hogy szükség van az Európai Unióra és az EU-tagságra - mutatott rá a miniszterelnök.

Hozzátette, Magyarország abban is érdekelt, hogy erős legyen az eurózóna, mert hazánknak is minél előbb szüksége van az euróra.