eur:
392.81
usd:
367.92
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magasabb magyar államháztartási hiányra számít az OECD - a nap hírei

Támogatja pénzügyi nehézségeinek leküzdésében Görögországot az Európai Unió. A kormány által vártnál magasabb államháztartási hiányra számít az idén Magyarországon az OECD. Az elmúlt 24 óra legfontosabb hírei.

Támogatja pénzügyi nehézségeinek leküzdésében Görögországot az Európai Unió. Erről Brüsszelben fogadtak el közös nyilatkozatot a közösség tagországainak állam- és kormányfői informális találkozójukon. A résztvevők arra kérték Athént, hogy hajtsa végre a szigorú stabilitási program intézkedéseit. Bajnai Gordon miniszterelnök az informális csúcstalálkozó után azt mondta: sokszor került szóba példaként Magyarország, amely már a stabilabb államok közé tartozik az unióban.

A kormány által vártnál magasabb államháztartási hiányra számít az idén Magyarországon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Az OECD legfrissebb országjelentésében 4,1 százalékos GDP-arányos deficittel számol, miközben a kormány 3,8 százalékot vár. Közben a pénzügyi államtitkár közölte: 8,6 milliárd forinttal növelte, így 878,9 milliárd forintra módosították a költségvetés idei pénzforgalmi szemléletű hiányprognózisát. Katona Tamás elmondta: a várt deficit továbbra is a GDP 3,3 százaléka.

A Mol, a kormányszóvivő és a Pénzügyminisztérium is cáfolta azt az orosz lapértesülést, amely szerint a magyar olajtársaság megvenné a Szurgut-nyeftye-gaz konszern Mol-részvénycsomagját. Az orosz konszern az osztrák OMV-től vette meg tavaly a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját 1,4 milliárd euróért.

Mintegy harmadával nőtt egy év alatt a késedelmesen törlesztett hitelek száma. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közölte: december végén 1 millió 757 ezer banki hitelszerződésnél, az összes 29,6 százalékánál volt valamilyen fizetési késedelem. Ez 32,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 4,8 százalékkal az előző negyedévit.

A Fidesz szerint a kormány is érintett a BKV botrányaiban. György István, a párt fővárosi frakcióvezető-helyettese azt mondta: Demszky Gábor főpolgármesternek távoznia kellene posztjáról. Úgy vélte: a nagy fővárosi cégek az MSZP és az SZDSZ pártkifizető-helyeként működtek. Lendvai Ildikó szocialista pártelnök azt mondta: rágalmazás miatt feljelentést tesznek minden olyan politikus ellen, aki azt állította, hogy a BKV-tól az MSZP pártkasszájába került pénz.

A főváros VIII. kerületében arra nem jogosultak gyűjtöttek ajánlószelvényeket a Fidesz nevében. Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója elmondta: az esetről lakossági bejelentés érkezett, ezután értesítették a rendőrséget. A BRFK közölte: választás rendje elleni bűncselekmény miatt eljárást indítottak az ügyben.

A kormányváltás mellett a Fidesz és a Jobbik kétharmados parlamenti többségének megakadályozását nevezte a 2010-es választások tétjének az MDF elnöke. Dávid Ibolya Miskolcon azt mondta: a demokrata fórum az egyetlen olyan párt, amelynek programja fókuszában a munka és a méltóság áll.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz érkezett bejelentések szerint álellenőrök tevékenykednek Budapest több kerületében és Pest megyében. A szervezet közölte: feljelentést tettek az ügyben.

Az idén, a tavalyihoz képest 30 millió forinttal kevesebből, mintegy 185 millió forintból rendezik meg a március 15-i állami ünnepséget. A Kormányszóvivői Iroda közölte: takarékossági okból elmarad a Művészetek Palotájába tervezett ünnepi gálaműsor.

Hosszú távú stratégiát sürgetett az egészségügyben a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal soros elnöke. Éger István a testület ülése után azt mondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben nem várható, hogy egy ciklus alatt megoldódjon minden probléma, de az sem tartható, hogy az egészségügyet finanszírozási gondokra hivatkozva évek óta elhanyagolják.

Jelentősen súlyosbította a Globex-ügyben első fokon kiszabott büntetéseket a Fővárosi Ítélőtábla. A jogerős döntés szerint Vellai Györgyike 6, Vajda László 4 év börtönbüntetést kapott. A vád szerint a Globex vezetői az 1990-es évek második felében több mint 6 milliárd forint kárt okoztak sok száz kisbefektetőnek és önkormányzatoknak.

A Magyar Televízió közvetíti az idei, dél-afrikai labdarúgó világbajnokságot. A június 11-én kezdődő sportesemény mind a 64 mérkőzését a közszolgálati tv sugározza. Az MTV közölte: a közvetítésről azután született döntés, hogy az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége lehetővé tette, hogy a köztévé a költségek egy részét csak a vb után fizesse ki.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×