Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jeges utak, árokba borult kamionok - továbbra is havazik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budapesten nem okoz fennakadás az éjjel lehullott 6 centi hó, a Dél-Dunántúlon azonban vannak nehezen járható utak. A Dél-Alföldön a jegesedés okoz nehézségeket, Győr-Moson-Sopron megyében azonban csak a mellékutak járhatók nehezen.

Budapest, Közép-Magyarország

Csütörtökre virradó éjjel 6 centiméternyi hó esett a fővárosban, az utakat 89 gép tisztítja. A tömegközlekedési járművek rendben elindultak, a közterület-fenntartók azt ígérik: a főutakat, a buszok és trolik útvonalait letakarítják, valamint a hidakat, a felüljárókat, a kórházakhoz, az élelmiszer-elosztó helyekhez vezető utakat letakarítják.

A fővárosban délelőtt plusz 1 fok van, a nap első felében még lehetséges havazás, a hőmérséklet várhatóan nem megy 0 fok alá.

Az FKF arra is figyelmeztet, hogy a házak előtt lévő járdákat a lakóknak kell letakarítaniuk, de arra is megkérik a budapestieket, hogy a havat ne a már letakarított útra tolják. A vállalat csütörtökön is vesz fel hómunkásokat.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a Ferihegyi repülőtéren nem okoz fennakadást a havazás.

Sorozatos karambolok, helyenként hóátfúvás, az M3-as autópálya egy szakaszán csúszós, latyakos burkolat nehezíti a közlekedést Pest megyében. Kora reggel Vácduka és Csörög között hárman sérültek meg egy balesetben, majd egymás után két frontális karambolhoz riasztották a tűzoltókat, illetve a rendőrséget és a mentőket.
    

Gyömrő belterületén egy személygépkocsi és egy kisteherautó ütközött össze - az utóbbiból a tűzoltók vágták ki az életveszélyes állapotban lévő sofőrt. Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese elmondta, hogy a teljes útzárat már feloldották, a baleset körülményeit vizsgálják.
    

Gyál és Vecsés között szintén frontálisan ütközött két autó csütörtökön délelőtt - tette hozzá az ügyeletes. Két gyermeket súlyos, egy felnőttet könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. Itt is teljes útzár volt, de nemrégiben feloldották. A baleset okát egyelőre nem ismerik - mondta Kovács Viktória.

 Dél-Dunántúl

Baranyában egyes útszakaszok nehezen járhatók a hóátfúvások miatt; az éjjel 20-25 centi hó esett a megyében. A szerda délután kitett "hólánc használata kötelező" táblák továbbra is érvényben vannak a 6-os főúton Hidasnál és Mecseknádasdnál, valamint a 66-os úton Gödrénél, a Szigetvár és Kaposvár közötti 67-es úton azonban már visszavonták.

Az ügyelet tájékoztatása szerint egyes útszakaszok nehezen járhatók a hóátfúvások miatt, így például a 66-os főút Pécs és Komló között, a 6-os Mecseknádasdnál, az 57-es út Magyarsarlós és Birján között. Baranyában jelenleg sehol sincs elakadás, csak kisebb koccanásokat jeleztek a közút regionális ügyeletére. Tolna megyében, a 65-ös út Kétyi emelkedőjénél azonban kamionok vesztegelnek.

Somogyban az utak havasak, latyakosak, fennakadás, járhatatlan út azonban nincs a megyében. A Kaposvár és Szigetvár közötti 67-es úton szerda délután több helyen kihelyezett "hólánc használatra kötelező" táblákat visszavonták, a közútkezelő ügyeletére elakadásról, nagyobb balesetről nem érkezett jelentés.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint a havazás rendkívüli eseménnyel kapcsolatos intézkedést nem igényelt. Egy-két árokba csúszott személygépkocsit kellett kivontatniuk Kaposvár, illetve Marcali térségében, személyi sérülés azonban nem történt.

A rendőrség szóvivője megcsúszott kamionokról számolt be Fonyód, Mernye és Andocs térségéből, a műszaki mentésen kívül azonban más beavatkozásra nem volt szükség.

Zalában 20-25 centiméternyi hó hullott éjszaka, helyenként hóátfúvások is vannak, ezért az utak szinte mindenütt havasak, és akad elzárt útvonal is. Megközelíthetetlen település nincs a megyében, de Söjtör és Tófej között hóátfúvások miatt járhatatlan az út. Zala megyéből több helyről érkezett jelzés árokba csúszott autókról, de személyi sérüléses balesetek nem történtek.

Hókásás a burkolat az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakaszán, ahol több autó is megcsúszott, szalagkorlátnak vagy egymásnak ütközött, de az utat emiatt nem kellett lezárni, személyi sérülés egyik esetben sem történt. A sztrádán Letenye és Sávoly között helyenként 10 centiméter mélységű hónyelvek alakultak ki a hóátfúvások miatt.

Három kamion árokba csúszott csütörtök reggel Tolna megyében a havas utakon. A megyében a főutak járhatóak, a mellékutakon azonban nem ajánlatos elindulni.

Észak-Dunántúl

Nehezen járhatóak a mellékutak Győr-Moson-Sopron megyében. A főútvonalak megtisztításának már nekiláttak, de a mellékutaknak csak téli felszereléssel javasolt nekiindulni - mondta Dávidházi Róbert, megjegyezve: a 8-15 centiméternyi hó várhatóan hosszan megmarad.

A megyei katasztrófavédelem ügyeletesének közlése szerint eddig egyetlen havazással kapcsolatos esethez riasztották őket: Répcelak és Beled között egy kamion szenvedett balesetet. Mivel épp útban vannak a helyszínre a kapuvári tűzoltók, részleteket egyelőre nem tudott mondani.

Vas megyében 15-20 centiméternyi friss hó hullott, az erős szél miatt helyenként hóátfúvásokra is lehet számítani. A rendőrség ügyeletese szerint az éjszaka folyamán két kamion is az árokba csúszott, ezek műszaki mentését azonban már elvégezték. Ugyancsak a 86-os főúton, a váti elágazónál történt egy koccanásos baleset a kora reggeli órákban.

Dél-Alföld

A Dél-Alföldön az éjszakai havazást követően ugyan síkosak, nedvesek az utak, de járhatatlan szakaszok nincsenek. A legtöbb hó a régióban Baja környékén esett, ahol reggel 26 centiméter friss havat kellett eltakarítani. Szegeden 20 centiméternyi hullott, Békéscsabán viszont nem volt mérhető a mennyiség, mert folyamatosan olvadt is.

A szakember elmondta: a forgalomban egyelőre csak az úttakarítás okozhat kisebb kellemetlenséget, de hamarosan végeznek a munkagépek. A nap folyamán már nem számítanak hasonló problémára, hiszen melegszik a levegő és olvad a lehullott csapadék.