Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghosszabbítanák a földvásárlási moratóriumot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány meghosszabbítaná a magyarországi földvásárlási moratóriumot. Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszter szerint van esélye, hogy az unió jóváhagyja a kérést.

A magyar agrárgazdálkodók és földtulajdonosok érdekében, három évvel meghosszabbítaná a kormány a külföldiek magyarországi földvásárlásának 2011-ben lejáró tilalmát - jelentette be Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszter a kormányülést követően.

Az unióban Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában van ilyen moratórium, aminek meghosszabbítása Gráf József szerint nem lesz könnyű. A politikus szerint a bizottság valószínűleg elutasítja a határozathozatalt a kérdésben, amely így a miniszterek tanácsa elé kerül, ahol viszont egyhangú döntésnek kell születnie. A magyar miniszternek tehát 26 tárcavezetőt kell meggyőznie a kérés jogosságáról.

Gráf József szerint erre elsősorban azért van szükség, mert a következő négy-öt évben ismét megduplázódhat a termőföld jelenlegi 500-700 ezer forint körüli hektáronkénti átlagára, ami egyenlíti a külföldi és a magyar vásárlók esélyeit, illetve mert elavult a földtörvény, amely meghatározza, hogy ki és milyen feltételekkel vásárolhat Magyarországon földet.

A politikus szerint azok után, hogy tavaly decemberben elérték, hogy a miniszterek tanácsa támogassa a magyar földvásárlási- és a birtokösszevonási kamattámogatás lehetőségének meghosszabbítását, van esély arra, hogy az unió jóváhagyja a földvásárlási moratórium meghosszabbítását is.

Gráf József hangsúlyozta: utódjára is komoly feladat vár, hiszen meg kell győznie a többi minisztert a kérés jogosságáról.

Magyarországon jelenleg a földterületek több mint felét magángazdálkodók, 40 százalékát pedig gazdasági társaságok használják. A többit önkormányzatok hasznosítják, vagy nemzeti parkként üzemelnek. A moratórium meghosszabbításáról szóló országgyűlési határozat indítványa hétfőn kerül a parlament elé.