eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Meghosszabbítaná a földmoratóriumot a kormány - a nap legfontosabb hírei

Három évvel meghosszabbítaná a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot a kabinet - közölte az agrártárca vezetője.

Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a 2011-ben lejáró tilalomra azért lenne továbbra is szükség, mert az elmúlt időszak drágulása ellenére a magyar föld ára még mindig fele az uniós átlagnak. Hozzátette: emellett a vásárlási feltételeket rögzítő földtörvény is elavult már. Hangsúlyozta: a Parlament hétfőn tárgyalja a határozattervezetet, amit Brüsszelnek is jóvá kell majd hagynia.

Demszky szerint Hagyó menekült a konfliktusok elől

A főpolgármester szerint többször elmenekült a konfliktusok elől korábbi, a BKV-t felügyelő helyettese, a szocialista Hagyó Miklós. Demszky Gábor a cég ügyeit vizsgáló fővárosi közgyűlési bizottság ülésén azt mondta: egykori helyettese tevékenységét többször is kifogásolta, 2007 áprilisában például levélben kérte, hogy a koalíciós koordinációs tanács foglalkozzon Hagyó Miklós munkájával. Az ülésen korábban Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának volt elnöke azt mondta: a testület megfelelően működött, és felelősen ellátta ellenőrzési feladatait. Az MDF-es Hock Zoltán ezzel ellentétben úgy vélte: a BKV-nál működő felügyelőbizottság alkalmatlan volt a feladata ellátásra, és semmilyen módon nem képviselte a tulajdonos érdekeit.

Nem módosítaná a kormány a Ptk-t

Nem kívánja módosítani a kormány a köztársasági elnök által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött, a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló jogszabályt. Az igazságügyi tárca államtitkára erről az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén beszélt, ahol a Fidesz továbbra is a törvény felülvizsgálatát sürgette. Avarkeszi Dezső államtitkár azt mondta: ha az Országgyűlés változatlan tartalommal elfogadja a jogszabályt, akkor az az eredetileg tervezett időpontokban lépne hatályba. Sólyom László decemberben azért nem írta alá az Országgyűlés által elfogadott Ptk-t és az azzal összefüggő jogszabályokat, mert szerinte átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra. Az államfő emellett aggályosnak tartotta a lépcsőzetes hatályba léptetést is.

Nézőpont: A Gyurcsány-szimpatizánsok negyede ma Orbánt választaná

A 2006-ban Gyurcsány Ferencet és az általa vezetett MSZP-t támogatók egyötöde ma már a Fideszre szavazna - olvasható a Nézőpont Intézet legújabb felmérésében. Szabó Márk, az intézet vezető elemzője elmondta: 4 éve a volt szocialista miniszterelnököt az összes megkérdezett 40 százaléka tartotta szimpatikusnak. Hozzátette, hogy ennek a tábornak csak 22 százaléka maradt ma is MSZP-szimpatizáns, negyedük ma a bizonytalanok számát gyarapítja. A Nézőpont Intézet felmérése szerint az aktív szavazók 51 százaléka a Fideszt támogatná egy most vasárnapi választáson, az MSZP-re 11, a Jobbikra 7, az MDF-re 3 százalék szavazna.

Csiba: Tragikus a betegellátás helyzete

Tragikusnak nevezte a betegek, a betegellátók és az ellátás helyzetét a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. Csiba Gábor arra kérte az egészségügyi intézményeket, hogy a betegek világnapján tegyenek ki zöld zászlót, munkatársaik pedig viseljenek zöld szalagot, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a káros folyamatokra. Csiba Gábor, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, hangsúlyozta: 2006 óta folyamatosan csökken a gyógyításra szánt pénz, az idén pedig egy havi finanszírozás hiányzik az intézmények működtetéséhez. Az Egészségügyi Minisztérium válaszában emlékeztetett arra, hogy a gyógyító intézmények az ősszel kötött finanszírozási megállapodás értelmében 50 milliárd forint többletpénzt kaptak, a kórházak pedig az idén 12 helyett 13 havi finanszírozásban részesülnek.

Épül a Szeged-Arad földgázvezeték


Befejeződött a magyar-román földgázvezeték magyarországi szakaszának építése; a beruházás mintegy 9 milliárd forintba került - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. Az óránként 500 ezer köbméter kapacitású tranzitvezeték Szegedtől Aradig húzódik, és azt várhatóan még az idén üzembe helyezik.

A Pannon eredménye 73,4 milliárd forint

73,4 milliárd forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményt ért el tavaly a Pannon GSM Távközlési Zrt. Ez 3,6 milliárd forinttal kevesebb a 2008-asnál. A cég vezérigazgatója elmondta: a bevétel 177 milliárd forint volt, ami 11,3 milliárd forinttal marad el az előző évitől. Anders Jensen hangsúlyozta: 2009 nagyon kemény év volt, és eredményeik megfelelnek a piaci folyamatoknak.

Kizárták a VMSZ-ből Kasza Józsefet

Kizárta a Vajdasági Magyar Szövetség fegyelmi bizottsága a pártból Kasza Józsefet, a VMSZ tiszteletbeli elnökét, valamint Bunyik Zoltánt, a párt legfőbb irányító testülete, a Tanács volt elnökét. A döntés, amelyet pártellenes tevékenységgel indokoltak, nem jogerős. A párt elnöksége azután kezdeményezte a fegyelmi eljárást a két politikus ellen, hogy Kasza József és Bunyik Zoltán bírálta a vezetést, amiért az úgy döntött, hogy parlamenti képviselőik ne szavazzák meg az általuk egyébként támogatott szerb demokratikus kormánykoalíció költségvetési tervezetét.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×