Meghosszabbítaná a földmoratóriumot a kormány - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. február 10. 21:07
Három évvel meghosszabbítaná a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot a kabinet - közölte az agrártárca vezetője.

Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a 2011-ben lejáró tilalomra azért lenne továbbra is szükség, mert az elmúlt időszak drágulása ellenére a magyar föld ára még mindig fele az uniós átlagnak. Hozzátette: emellett a vásárlási feltételeket rögzítő földtörvény is elavult már. Hangsúlyozta: a Parlament hétfőn tárgyalja a határozattervezetet, amit Brüsszelnek is jóvá kell majd hagynia.

Demszky szerint Hagyó menekült a konfliktusok elől

A főpolgármester szerint többször elmenekült a konfliktusok elől korábbi, a BKV-t felügyelő helyettese, a szocialista Hagyó Miklós. Demszky Gábor a cég ügyeit vizsgáló fővárosi közgyűlési bizottság ülésén azt mondta: egykori helyettese tevékenységét többször is kifogásolta, 2007 áprilisában például levélben kérte, hogy a koalíciós koordinációs tanács foglalkozzon Hagyó Miklós munkájával. Az ülésen korábban Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának volt elnöke azt mondta: a testület megfelelően működött, és felelősen ellátta ellenőrzési feladatait. Az MDF-es Hock Zoltán ezzel ellentétben úgy vélte: a BKV-nál működő felügyelőbizottság alkalmatlan volt a feladata ellátásra, és semmilyen módon nem képviselte a tulajdonos érdekeit.

Nem módosítaná a kormány a Ptk-t

Nem kívánja módosítani a kormány a köztársasági elnök által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött, a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló jogszabályt. Az igazságügyi tárca államtitkára erről az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén beszélt, ahol a Fidesz továbbra is a törvény felülvizsgálatát sürgette. Avarkeszi Dezső államtitkár azt mondta: ha az Országgyűlés változatlan tartalommal elfogadja a jogszabályt, akkor az az eredetileg tervezett időpontokban lépne hatályba. Sólyom László decemberben azért nem írta alá az Országgyűlés által elfogadott Ptk-t és az azzal összefüggő jogszabályokat, mert szerinte átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra. Az államfő emellett aggályosnak tartotta a lépcsőzetes hatályba léptetést is.

Nézőpont: A Gyurcsány-szimpatizánsok negyede ma Orbánt választaná

A 2006-ban Gyurcsány Ferencet és az általa vezetett MSZP-t támogatók egyötöde ma már a Fideszre szavazna - olvasható a Nézőpont Intézet legújabb felmérésében. Szabó Márk, az intézet vezető elemzője elmondta: 4 éve a volt szocialista miniszterelnököt az összes megkérdezett 40 százaléka tartotta szimpatikusnak. Hozzátette, hogy ennek a tábornak csak 22 százaléka maradt ma is MSZP-szimpatizáns, negyedük ma a bizonytalanok számát gyarapítja. A Nézőpont Intézet felmérése szerint az aktív szavazók 51 százaléka a Fideszt támogatná egy most vasárnapi választáson, az MSZP-re 11, a Jobbikra 7, az MDF-re 3 százalék szavazna.

Csiba: Tragikus a betegellátás helyzete

Tragikusnak nevezte a betegek, a betegellátók és az ellátás helyzetét a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. Csiba Gábor arra kérte az egészségügyi intézményeket, hogy a betegek világnapján tegyenek ki zöld zászlót, munkatársaik pedig viseljenek zöld szalagot, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a káros folyamatokra. Csiba Gábor, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, hangsúlyozta: 2006 óta folyamatosan csökken a gyógyításra szánt pénz, az idén pedig egy havi finanszírozás hiányzik az intézmények működtetéséhez. Az Egészségügyi Minisztérium válaszában emlékeztetett arra, hogy a gyógyító intézmények az ősszel kötött finanszírozási megállapodás értelmében 50 milliárd forint többletpénzt kaptak, a kórházak pedig az idén 12 helyett 13 havi finanszírozásban részesülnek.

Épül a Szeged-Arad földgázvezeték


Befejeződött a magyar-román földgázvezeték magyarországi szakaszának építése; a beruházás mintegy 9 milliárd forintba került - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. Az óránként 500 ezer köbméter kapacitású tranzitvezeték Szegedtől Aradig húzódik, és azt várhatóan még az idén üzembe helyezik.

A Pannon eredménye 73,4 milliárd forint

73,4 milliárd forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményt ért el tavaly a Pannon GSM Távközlési Zrt. Ez 3,6 milliárd forinttal kevesebb a 2008-asnál. A cég vezérigazgatója elmondta: a bevétel 177 milliárd forint volt, ami 11,3 milliárd forinttal marad el az előző évitől. Anders Jensen hangsúlyozta: 2009 nagyon kemény év volt, és eredményeik megfelelnek a piaci folyamatoknak.

Kizárták a VMSZ-ből Kasza Józsefet

Kizárta a Vajdasági Magyar Szövetség fegyelmi bizottsága a pártból Kasza Józsefet, a VMSZ tiszteletbeli elnökét, valamint Bunyik Zoltánt, a párt legfőbb irányító testülete, a Tanács volt elnökét. A döntés, amelyet pártellenes tevékenységgel indokoltak, nem jogerős. A párt elnöksége azután kezdeményezte a fegyelmi eljárást a két politikus ellen, hogy Kasza József és Bunyik Zoltán bírálta a vezetést, amiért az úgy döntött, hogy parlamenti képviselőik ne szavazzák meg az általuk egyébként támogatott szerb demokratikus kormánykoalíció költségvetési tervezetét.