eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk

Mától teszik közszemlére a névjegyzéket

Mától egy hétre közszemlére kell tenni az áprilisi országgyűlési választásra készített névjegyzéket a voksolásra jogosultakról; a települési jegyzőnél lehet a névjegyzékből kihagyás, vagy éppen az abba való felvétel miatt kifogást benyújtani

A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak a magyar állampolgároknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az áprilisi országgyűlési választáson. A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választójogosultságát.

A helyi polgármesteri hivatalban megtekinthető névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze a polgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.

A névjegyzékben azonban szerepelnek azok is, akik csak az első fordulót követően, de a második fordulót megelőzően válnak nagykorúvá, ám ezt a tényt feltüntetik a névjegyzéken.

Az országgyűlési választáson szavazásra jogosult mintegy 8 millió állampolgárnak február 8. és 12. között kell megkapnia az értesítést a névjegyzékbe való felvételről és az ajánlószelvényt. A választási értesítő tartalmazza a választópolgár családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját, névjegyzékbeli sorszámát, a szavazás helyét és idejét, továbbá a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Azok a választók, akik nem kapnak a héten értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a választók nyilvántartásában, és kifogást terjeszthetnek elő a jegyzőnél a jogosulatlan kihagyás miatt.

Magyarország 176 egyéni választókerületből áll, a választók pedig a jogszabály szerint csak a (lakóhelyük szerinti) saját választókerületükben induló jelöltek egyikére adhatnak le érvényes ajánlást.

Budapesten az ajánlóknak és a szelvényeket gyűjtőknek oda kell figyelniük arra, hogy a 23 kerületet 32 országos egyéni választókerületre bontották, így előfordulhat, hogy rossz helyre kerülnek az ajánlások, vagy azokat rossz névvel töltik ki.

A választópolgár az ajánlószelvénnyel együtt kapta meg a választás kiírásáról szóló értesítőt, amely tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, az egyéni választókerület megnevezését, a választó névjegyzékbeli sorszámát, valamint a szavazás helyét és idejét.

Így amikor a választópolgár élni akar az ajánlás jogával, az értesítő lapon megtalálhatja, melyik választókerületben jogosult erre. Ezt kell összevetnie a jelölőszervezetek, illetve független jelöltek megbízásából bedobott szórólapokon szereplő adatokkal.

A gyakorlatban a kerületeken belül húzódó választókerületi határ azt jelenti, hogy sok helyütt a szomszédos utcában élők más jelöltek közül válogatnak, és így persze az áprilisi választáson is más nevek szerepelnek majd a szavazólapokon.

A fővárosban a XI. kerület az egyetlen, amelynek területe három egyéni választókerületet is érint, de több olyan is van - például a XII., a XVI. vagy a XVII. - ahol a kerület egyetlen választókerületet alkot.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×