Képviselőjelöltek, akiknek visszavonták a jelölését

Infostart
2010. február 10. 12:50
Hagyó Miklós szocialista képviselő mögül már kihátrált a pártja, de visszalépett az indulástól a Fidesz egyik jelöltje, Orbán Anita is. Nemrég az SZDSZ Baranya megyei szervezete közölte a BKV-botrányra hivatkozva, hogy nem indít képviselőjelölteket. A visszalépett jelöltek listája szerdán Kosztolányi Dénes fideszes politikussal bővült.

Nem Hagyó Miklóst, a BKV-botrány kapcsán elhíresült volt főpolgármester-helyettest indítja a XII. kerületben az országgyűlési választásokon az MSZP. Helyette Katona Tamás pénzügyi államtitkár mérkőzik meg a képviselői helyért. Hagyó Miklós múlt kedden mondott le a jelöltségről. A döntéssel most már mind a 178 egyéni körzetben van egyéni képviselőjelöltje az MSZP-nek. A körzetek majdnem felében más indul, mint 2006-ban és a jelöltek egyharmada "újonc", vagyis olyan politikus, aki jelenleg nem parlamenti képviselő.

Nem Hagyó Miklós az egyetlen, akinek visszalépését összefüggésbe hozták a BKV-botránnyal. Orbán Anita egészségügyi okokra hivatkozva lépett vissza a képviselőjelöltségtől, ezt vasárnap jelentette be a Fidesz-KDNP, hozzátéve: a XI. kerületben lévő 16. választókerületben Simicskó Istvánt indítja a pártszövetség. Az energia- és külpolitikai szakértőnek Molnár Gyula kerületi szocialista polgármesterrel kellett volna megméretnie magát a választók előtt.

A Népszabadság szerdán azonban már arról írt, hogy a rendőrség vizsgálja annak a cégnek a BKV-val kötött szerződéseit, amelyben korábban a napokban visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje volt az egyik vezető. A Central European Management Intelligence tanácsadó céggel még 2007-ben kötött megállapodást. Tíz hónap alatt 287 millió forintot kasszírozott tanácsaiért a BKV-tól és a cég szenior partnerei óránként százezer forintot, junior partnerei hetvenötezret, elemzőik harmincötezret számláztak. A CEMI egyik korábbi "ügyvezető partnere" Orbán Krisztián volt, aki most az Oriens nevű tanácsadócég egyik irányítója.

Orbán Krisztián közleményben tudatta, hogy a CEMI-nél nem foglalkozott fővárosi tulajdonú cégekkel, 2007 őszétől pedig nem vett részt a kft. üzleti tevékenységében és nem kapott tőlük jövedelmet. A cégnél 2008 áprilisáig ügyvezető, tulajdonosi részesedésétől 2008. decemberében vált meg. Orbán Krisztián azt írta: "2007. szeptember 1-től a CEMI Kft. semmilyen üzleti tevékenységében nem vettem részt, a CEMI Kft. 2007. augusztus 31. után keletkezett jövedelméből nem részesedtem, a 2007 decemberében alapított Cemi Zrt.-ben sem tisztségem, sem tevékenységem, sem tulajdonrészem nem volt. Annak létezéséről a sajtóból értesültem".

Kosztolányi Dénest is lecserélte a Fidesz

Hivatalosan családi okokból állt el a képviselőjelöltségtől, az Index értesülései szerint azonban a folyamatos fegyelmezetlenségei miatt váltja le a Fidesz a XIII. kerületi egyik jelöltjét, Kosztolányi Dénest. A több botrányt túlélt politikus sajtóinformációk szerint nem teljesítette jelölti feladatait, ezért egy helyi háziorvost, Szalay Pétert indítja helyette a párt. Kosztolányi Dénes egyelőre nem reagált az értesülésre, amely szerint fontos eseményeket hagyott ki, ezt pedig nem nézte jó szemmel a párt vezetése.

A XIII. kerület 19-es választókerülete azon kevés körzetek egyike, ahol komoly esélye van az MSZP-nek. A szocialisták itt Szanyi Tibort indítják, aki a legutóbbi választásokon már az első fordulóban közel 50 százalékos eredményt ért el, a második fordulóban azonban visszalépett javára az SZDSZ-es Horn Gábor, így Szanyi már meggyőző fölénnyel nyert.

Mádi László szembement a párttal, nem indulhat

A szintén fideszes Mádi László is lekerült a Fidesz listájáról az országgyűlési választásokon, mivel szembement a párt álláspontjával a vagyonadó kapcsán. A tömörülés lakáspolitikusa ugyanis egy ingatlanfórumon arról beszélt, hogy az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető.

Egy nappal később a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András már be is jelentette: Mádi László a párt álláspontjával ellentétesen nyilatkozott, ezért nem szerepelhet a Fidesz listáján az országgyűlési választáson. A párt álláspontja világos és egyértelmű: elutasítja az ingatlanadót, amelynek bevezetése "igazságtalan, tisztességtelen és rossz döntése volt a kormánynak".

Még nem biztos, hogy vége a visszaléptetéseknek

Hagyó Miklós helyett már új jelöltet állított a pártja, holott őt még semmivel sem gyanúsította meg a rendőrség. A párt terézvárosi alpolgármesterét, Hatvani Csabát azonban már két ügyben is meggyanúsították. A politikust tavaly felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség a kerékbilincselési ügyben - emlékeztetett a Heti Válasz. Hatvanit azzal gyanúsítják, hogy rávette a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy egy, a kerületben szabálytalanul parkoló autóról a kerékbilincset költségek megfizetése nélkül szereltesse le. Hatvani Csaba egy másik ügyben is gyanúsított: az Andrássy út 47. számú ház áron aluli eladása miatt.

Az országgyűlési képviselőjelölteket mentelmi jog illeti meg, miután hivatalosan is nyilvántartásba vették.

Gráf József nem akar szocialista jelölt lenni

A néhány héttel ezelőtt elhunyt Paizs József választókerületében indította volna az MSZP Gráf József agrárminisztert, ám a politikus nem vállalta a szigetvári jelöltséget. 1994-ben és 1998-ban Gráf József győzött, aki 2006 májusában azért mondott le a képviselői mandátumáról, hogy a miniszteri munkájára koncentrálhasson. Ezek alapján logikus döntés volt, hogy a Baranya megyei szocialisták először a 64 éves politikust keresték meg, aki egyébként nem került fel az MSZP országos listájára.

Gondolkodik még a jelöltségén Kárpáti Zsuzsa is, aki Pest megye 1. választókerületében egyszer már alulmaradt a KDNP-s Harrach Péterrel szemben. Sajtóhírek szerint Kisvárdán már négy lehetséges jelölt mondott nemet az MSZP-nek, értesülések szerint köztük van Kovács László volt magyar EU-biztos, korábbi szocialista pártelnök is.

Akik nemet mondtak az MDF-nek


Képviselőjelöltként számított volna Farkas Bertalanra az MDF Pápán, az egykori űrhajós azonban egy héttel ezelőtt visszalépett. Kuti Csaba megyei választmányi elnök ekkor azt mondta: "számomra nem egészen megértett vagy tényleg követhető indokok alapján úgy döntött, hogy a korábbi ígéretétől eltérően, visszalép". Szintén nem indul az MDF színeiben Dézsi Mihály, aki szintén múlt kedden lépett vissza. Az egykori rendőrezredes Ferencvárosban indult volna MDF-es képviselőjelöltként.