Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bőhm: A BKV radikális átalakítása elbocsátásokat is szükségessé tesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bajok egy része a BKV-nál abból származik, hogy a menedzsment a saját érdekében meggondolja, visszautasítsa-e egy politikus, például egy főpolgármester-helyettes nyomatékos kérését - mondta Bőhm András, a Fővárosi Közgyűlés szabad demokrata képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bőhm András szerint a BKV gazdasági társaság formájában működő "szocialista nagyvállalat", amelyet egy vezérigazgató és a menedzsment irányít, amelyben ott a tulajdonosi jogokat képviselő igazgatóság és a működést ellenőrző felügyelőbizottság, a tulajdonos azonban egy politikai testület. Ez a vegyes irányítási rendszer hosszú ideje tarthatatlan, és a társaság működőképességét veszélyezteti, hiszen így a felelősségi viszonyok nem határolhatóak el egymástól - hangsúlyozta a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-es képviselője.

A politikus a BKV finanszírozása megoldatlanságáról is beszélt. "Ezen nem segítenek a különböző állami injekciók, nagyon radikális átalakításra van szükség" - jelentette ki Bőhm András, hozzátéve: szükségszerű, hogy a közlekedési társaság működésében hiány legyen, hiszen a működési költségei felének nincsen fedezete.

A képviselő szerint az is nagy probléma, hogy a mindenkori kormány nem normatív szabályozás alapján járul hozzá a közlekedési társaság működéséhez, emiatt politikai alku tárgya az, hogy az adott évben az állami költségvetésből mennyi jut a BKV finanszírozásához. Ehhez adja hozzá a főváros saját - az anyagi helyzetét ismerve -, ugyancsak "vékonyka" részét.

A cég hiánya éppen ezért ledolgozhatatlan, a helyzeten pedig csak a költségek csökkentésével lehet javítani, aminek egyik útja a radikális átalakítás - magyarázta Bőhm András, megjegyezve: Kocsis István vezérigazgatónak is volt egy erről szóló javaslata, amely egy megrendelő és egy szolgáltató szervezetre választaná szét a társaságot, ez azonban a fővárosi vezetés ellenállása miatt megtört.

A politikus hangsúlyozta: a radikális átalakítás elbocsátásokat is szükségessé tesz, márpedig a helyzet rendezésének útja egyrészt ez, másrészt az állami finanszírozás normatívvá tétele.

Hanganyag: Hlavay Richárd