eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megszavazta az Európai Parlament az új Európai Bizottságot - a nap hírei

Alacsonyabb adókulcsot ígért a kis- és közepes vállalkozásoknak a Fidesz elnöke. Fegyházbüntetést kért Zuschlag János volt szocialista képviselőre vádbeszédében az ügyész. Magyar árvaház felépítését készíti elő Haitin a Baptista Szeretetszolgálat. Az elmúlt 24 óra legfontosabb hírei február 9-én.

A többkulcsos adórendszert támogatja a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorának arról beszélt: azért van szükség több kategóriára, mert a közteherviselés csak akkor lehet igazságos, ha figyelembe veszi, hogy a megkeresett összegből hányan élnek. A munkahelyteremtéssel összefüggésben a pártelnök hangsúlyozta: a kis- és közepes vállalkozásokat alacsonyabb kulccsal adóztatnák. A Fidesz elnöke szólt arról is, hogy szerinte a törvények maradéktalan betartásával és lehetőségek biztosításával javítható a cigányság és a többségi társadalom közötti kapcsolat.

Elvesztette a magyar állam a Postabank könyvvizsgálói ellen indított pert. A Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta a Fővárosi Ítélőtábla azon döntését, amely szerint az állam 731 millió forint perköltséget köteles megtéríteni két könyvvizsgáló cégnek. A bírói indokolásból kiderült, hogy a döntés azért született, mert a magyar állam késedelmesen terjesztette be annak az állításnak a bizonyítékait, hogy a könyvvizsgálók nem tájékoztatták időben a Postabank tulajdonosait a pénzintézet veszteségtermelő gazdálkodásáról. A magyar államot képviselő ügyvédi iroda ugyanakkor azt közölte, hogy 13-14 alkalommal terjesztett elő bizonyítási indítványt, de azokat nem bírálták el.

Az Európai Bizottság magyar tagja szerint az Unió előtt álló kihívások miatt az új testületnek sürgősen munkába kell állnia. Andor László azután beszélt erről, hogy az Európai Parlament megszavazta az új bizottságot, amely így azonnal hivatalba lép. Andor László az első legfontosabb feladatnak az új, 10 éves átfogó gazdasági program előkészületeit nevezte.

A jövőben is figyelemmel kíséri a szlovák államnyelvtörvény alkalmazását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa. Knut Vollebaek budapesti tárgyalásai után azt mondta: az államnyelvtörvény módosítása nem a legjobban sikerült, ugyanakkor a jogszabály nem sérti a nemzetközi normákat. Balázs Péter külügyminiszter üdvözölte, hogy a főbiztos a jövőben is szerepet vállal a két ország közötti egyeztetésben.

Csoport szinten euróban számolt árbevételének stagnálására számít az idén a Richter Gedeon Nyrt. Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a belföldi piacon, valamint a FÁK-országokban legfeljebb 5 százalékos bővüléssel számolnak, az unióban ennél valamivel kisebb lehet a növekedés, míg az Egyesült Államokban - ahol a tavalyi kiugróan jó év volt - 25 százalékos bevétel csökkenéssel számolnak.

Fegyházbüntetést kért Zuschlag János volt szocialista képviselőre vádbeszédében az ügyész a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben. Német Zsolt szerint bebizonyosodott, hogy a per 8 vádlottja Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő vezetésével fiktív civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, majd azok pályázatokon nyert pénzéből működtette a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták mozgalmát.

Hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a volt VIII. kerületi rendőrkapitányt. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: az alapos gyanú szerint a volt józsefvárosi kapitány tavaly március és július között, hivatali helyzetével visszaélve, ismerőseinek többször jogtalan előnyt biztosított; egyebek mellett saját hatáskörben felülbírálta a szabálysértési bírságokat.

Az Index információja szerint 86 millió forint úgynevezett lelépési pénzt kapott a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt vezérigazgatója annak ellenére, hogy tavaly az év közepén a már nyugdíjas korú vezető maga kezdeményezte határozott idejű, 2012-ig szóló szerződésének felbontását. A hírportál kérdésére a tulajdonos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium megerősítette a távozás körülményeiről szóló híreket, de az összeget nem.

Árvaház felépítését készíti elő Haiti fővárosában a Baptista Szeretetszolgálat ötfős csapata, amely kedd reggel indult el Port-au-Prince-be. A szervezet közleménye szerint ez a szeretetszolgálat harmadik csoportja, amely a földrengés sújtotta Haitira indult. Közben a karibi ország újjáépítéséhez kért segítséget a dél-amerikai országok rendkívüli csúcsértekezletének résztvevőitől Haiti elnöke. René Préval az Ecuadorban kezdődött tanácskozáson az utak, a mezőgazdaság, és az egészségügyi rendszer helyreállítását nevezte a legfontosabb feladatnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×