eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Bruck Gábor: A Fidesz-kormányzat nem lesz attól jó, hogy az MSZP-é rossz volt

Orbán Viktor Fidesz-elnök jól tette, hogy elhatárolódott a szélsőségektől és kerülte a megosztó témákat, az viszont hiba volt, hogy a programjáról semmit nem mondott múlt heti beszédében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bruck Gábor. A kommunikációs és stratégiai tanácsadó arról is beszélt, hogy tévhitbe ringatják magukat az emberek akkor, amikor azt gondolják: a Fidesz jól fogja irányítani az országot csak azért, mert az MSZP rosszul kormányzott.

Egy civilizált országban a választási kampány olyan, mint ha néhány hétre beiratkoznánk az egyetemre, ahol terítékre kerülnek a legfontosabb teendők - véli Bruck Gábor kommunikációs szakértől, hozzátéve: a politikai pártoknak és vezetőiknek egy kampányban az a feladatuk, hogy tanítsák az embereket.

Szerinte az együttműködés kérdése is ilyen: egy pártnak nemcsak beszélni kell róla, hanem tenni is érte, ha a szavazó ezt látja, jutalmazza a politikai tömörülést, ha nem, akkor a pártnak csökken a népszerűsége.

Ebből a megközelítésből a Fidesz elnökének évértékelő beszéde csak részben mondható jónak. Pozitívuma volt a hangulata: Orbán Viktor elhatárolódott a Jobbiktól - Bruck Gábor szerint ez egy demokratikus országban elengedhetetlen -, azt hangsúlyozta, hogy nemzeti kérdésekben kell gondolkodni és kerülte a megosztó kérdéseket.

A Fidesz elnökének ugyanakkor nem volt bátorsága ahhoz, hogy konkrétumokat mondjon például arról, melyek azok a legfontosabb teendők, amelyeket az első száz napban kell elvégezni. "Amíg ez nem történik meg, addig olyannak látom őt, mint Ikaroszt, aki nem elég erős szárnyakkal szállt feljebb és feljebb, és a végén a tengerbe zuhant" - mondta a kommunikációs szakember.

Bruck Gábor hozzátette: tévhitbe ringatják magukat az emberek akkor, amikor azt gondolják, hogy a Fidesz jól fogja az országot kormányozni, csak azért, mert az MSZP rosszul csinálta ezt. A politika dichotóm természetű, általában két ellentétes álláspont közül kell dönteni úgy, hogy nincs köztes megoldás; emiatt sokan követik el azt a logikai hibát, hogy azt hiszik: ha valami rossz, az ellentéte bizonyosan jó.

E gondolkodásmód hibás voltára azonban számos példa adódik, pusztán abból, hogy a nácizmus rossz, nem következik az, hogy a kommunizmus jó. Ugyanígy az MSZP rossz kormányzásából sem következik az, hogy a Fidesz jól fogja irányítani az országot.

A szakember a párt ellenzéki szerepét elnézve nem bizakodó. Szerinte számos negatívumért az ellenzék is felelős, nemcsak a kormány. Példaként a politikai kultúra mai színvonalát hozta fel.

Hozzátette: Orbán Viktor igen nagy tehetséggel beszél arról, hogyan kell előbbre jutni, ami nagyon inspiráló - éppen annyira, mint Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt volt 2006-ban -, de arról nem beszélt, hogy terveit hogyan akarja megvalósítani, sem arról, mit tervez a felsőoktatással, az egészségüggyel vagy például a MÁV-val, holott ezek romokban hevernek, így mindenképpen hozzá kell nyúlniuk.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×