A Jobbik a Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítását kezdeményezi

Infostart
2010. február 9. 16:58
A Jobbik a budapesti Szabadság téren található szovjet emlékmű eltávolítását kezdeményezi, és ehhez minden jogi lehetőséget fel is használ - mondta a párt alelnöke, miután az önkényuralmi jelképek - az emlékmű tetején található aranyszínű ötágú csillag, továbbá a sarló és kalapács - letakarásával próbálkoztak, sikertelenül.

A Jobbik képviselői lepellel akarták letakarni a Szabadság téren lévő szovjet emlékművön látható önkényuralmi jelképeket, de a rendőrség nem adott engedélyt a kordonon belül tervezett akcióra, így az elmaradt.

Az emlékművön látható önkényuralmi jelképek jogsértő voltát korábban az ügyészség is kimondta, az obeliszk elszállítását azonban a rendőrség, az V. kerületi önkormányzat és a kormány sem hajtotta végre - mondta, a párt alelnöke a Szabadság téren. Novák Előd kiemelte, a Jobbik mindent megtesz ennek az eltávolításért a párt a törvényesség talaján áll, ezért tett feljelentést.

Az alelnök szerint az, hogy az obeliszket egy kétoldalú magyar-orosz egyezmény védi, nem meghatározó, mert a magyar fél - a szerződésben foglaltak alapján - akár egyoldalúan is felmondhatja ezt a megállapodást.

Hunyadi Gábor, a Jobbik jogsegélyszolgálat-vezetője az InfoRádiónak azt mondta: feljelentést tesznek a helyszínre érkező rendőrök ellen, mert megakadályozták az ügyészség döntésének végrehajtását.

Novák Előd arról is beszélt, hogy ő maga javasolta a börtönben ülő Budaházy Györgynek, hogy egyéni képviselőjelöltként induljon a választásokon. A terrorcselekménnyel is gyanúsított aktivista egyébként egy hete éppen az emlékmű 2006-os megrongálásáért kapott félmillió forintos pénzbírságot, de a Jobbik alelnöke - az ügyészségre hivatkozva azt mondta - az önkényuralmi jelkép eltávolítása nem bűn.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást