eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megállapodtak a rendőrségi szakszervezetek a cafetériáról

Megállapodott hétfőn a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottsága és a kormány arról, hogy a kormány megemeli 42 ezer rendőrségi dolgozó béren kívüli juttatásának (cafeteria) összegét - közölte a demonstrációs bizottság.

Mint írták, emellett ígéretet kaptak arra, hogy újra napirendre kerül a szolgálati viszonyt szabályozó törvény (Hszt.) módosítása, valamint kilátásba helyezték a korábban bezárásra ítélt dobogókői és balatonlellei üdülők működési feltételeinek biztosítását.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ), a Rendészeti Védegylet (RV), a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetet (TMRSZ) január 27-én jelentette be, hogy közösen tiltakozik a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvénynek az állomány számára hátrányos módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen. A TMRSZ-t azonban a múlt héten kizárták a kormánnyal tárgyalásokat folytató szakszervezeti bizottság munkájából, mert előzetes egyeztetés nélkül szórólapokat osztogatott.

A BRDSZ, az FRSZ és az RKDSZ demonstrációs bizottsága - amely a rendőrségi szakszervezeti tagok több mint 60 százalékát képviseli - hétfőn tudatta: megállapodtak a kormány képviselőivel arról, a rendőrség, a Rendőrtiszti Főiskola, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, a Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központ és a Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet valamennyi munkavállalója 251.225 forint bruttó összegű cafeteria juttatásban részesül.

Ez az összeg a hivatásos állomány esetében a beajánlott 115.950 forintról emelkedett bruttó 251.225 forintra. A most kialkudott cafeteria összeg nem érinti a dolgozóknak már kiadott béren kívüli juttatásait, a hivatásos állomány esetében például a ruhapénzt sem, hiszen az a Hszt. által biztosított - tették hozzá.

Mint írták, a kormány a hivatásos állomány esetében a köztisztviselői illetményalap 3-szorosáról, a közalkalmazottak és köztisztviselők esetében pedig 5-szöröséről egységesen, az illetményalap 6,5-szeresére emeli a juttatások összegét.

A megállapodás aláírásával a kormány felvállalta, hogy soron kívül, az Országgyűlés februári ülésszakán kezdeményezi a szolgálati törvény módosítását annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljon a hivatásos állományúak szolgálati viszonyának kisebb súlyú katonai bűncselekmények miatti kötelező megszüntetése - írták.

Hozzátették: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vállalta azt is, hogy a szolgálati idő 1,2-szeres szorzóval történő számítására jogosító beosztásokat 2010. május 15-ig - az érdekképviseleti szervekkel egyeztetve - kormányrendeletben ismét meghatározza.

A megállapodás aláírásával a kormány kötelezettséget vállalt arra is, hogy május 15-ig megteremti a dobogókői és a balatonlellei volt BM-üdülőknek az Országos Rendőr-főkapitányság kezelésébe adásának jogi feltételeit.

A demonstrációs bizottság közleménye szerint tárgyalási pozíciójukat kezdetben rontotta a TMRSZ "önös érdekeit szem előtt tartó, politikai színezetű akciója", amellyel felrúgta a rendőrszakszervezetek közötti szövetséget és a tárgyalások folyamán a Rendészeti Védegylet is "kihátrált, kimenekült az együttműködésből".

Mint írták, a megállapodás "tisztességes kompromisszumok felvállalása mellett" jelentősen javítja a rendőrségi dolgozók anyagi helyzetét.

Az egyeztetések bebizonyították, hogy az egymást partnernek tekintő, jobbító szándékú felek a tárgyalóasztal mellet is tudnak olyan megállapodást kötni, mely az adott körülmények között korrekt módon rendezi a kialakult feszültséget és fenntartja a munkabékét - írták.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×