Lebénult a közbeszerzés - lapszemle

Infostart
2010. február 8. 07:06
Százmilliárdoktól is eleshetnek a gazdasági élet szereplői az első fél év során, ha a kormány fenntartja a közbeszerzések tilalmát, illetve nem sikerül megteremteni a január elsejétől kötelező elektronikus közbeszerzés feltételeit az uniós értékhatár feletti beszerzések esetén - írja a Népszabadság.

Jelenleg sem a jogszabályi, sem a technikai feltétele nincs meg annak, hogy az eszközbeszerzések esetében 50 millió, építési beruházásoknál pedig 100 millió forint feletti közbeszerzéseket eredményesen, és legfőképp törvényesen lefolytassák. Normál körülmények között a központi költségvetés szervei január-február folyamán készítik el közbeszerzési terveiket, és ezt követően, március elején írják ki a felhívásokat. Vélhetően most nem fogják.

A Magyar Nemzet szerint holnap a Legfelsőbb Bíróságon kiderülhet, szándékosan vált-e pervesztessé a magyar állam abban a 150 milliárd forintos kártérítési perben, amelyet tíz évvel ezelőtt az Orbán-kormány indított a Postabank könyvvizsgáló cégei ellen. Az egyik alperes a Deloitte Kft. Az ügyet az állam azért nem nyerhette meg, mert Veres János pénzügyminisztersége idején nem volt hajlandó beterjeszteni az előírt bizonyítékokat. A felülvizsgálati kérelemben új eljárást javasolnak.

Megkapták a munkavállalók első, a szuperbruttó szerint adózó bérüket - olvasható a Napi Gazdaságban. Összesen hárommillió alkalmazott járt jobban, az átállás ugyanakkor sem a munkaadóknak, sem a munkavállalóknak nem volt könnyű. A bérpapírokon fel van ugyanis tüntetve a bruttó bér és az ettől eltérő összegű adóalap is, vagyis azok számára, akik nincsenek tisztában a jogszabályváltozással, fejtörést okozhatnak az eltérő összegek. Vannak ugyanakkor olyan foglalkoztatók, amelyek tájékoztatókat is csatoltak a bérpapírok mellé, így segítve az alkalmazottakat eligazodni a számok dzsungelében.

Itt a régóta várt korrekció - mondják a szakemberek a múlt hét tőzsdei eseményeit látva, közli a Világgazdaság. Pénteken az európai piacok tovább süllyedtek, és az amerikai indexek is csak a nap végére kerültek ki a piros tartományból. Az esést az elemzők szerint nem egyedi esemény váltotta ki, csak kifulladt a tavaly március óta tartó rali. A befektetők egyre inkább tartanak attól, hogy a Fed elkezdi visszavonni piactámogató programjait. A pesszimista hangulat és a dél-európai országokkal kapcsolatos aggodalmak tovább nyomhatják lefelé a piacokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást