Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A jegyzőhöz fordulhat, aki péntekig nem kapja meg az értesítőt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőtől kezdik kézbesíteni a választási értesítőket és az ajánlószelvényeket.

 Február 8-a és 12-e között több mint 8 millió állampolgárnak kell megkapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, ismertebb nevén a kopogtatócédulát és az ajánlószelvényt. Az értesítő a személyes adatok mellett tartalmazza a szavazás helyét és idejét, valamint a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat is.

"Aki péntekig nem kapja meg ezeket a dokumentumokat, annak a jegyzőhöz kell fordulnia" - mondta az InfoRádiónak Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője.

Virág Rudolf hozzátette: a korábbi évek gyakorlatától eltérően idén színes festékkel és perforációval látják el az ajánlószelvényeket, hogy megnehezítsék azok másolását, és könnyebben kiszűrhessék a többes jelöléseket. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ajánlást csak a pártok, a jelöltek, illetve az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek.

Az egyéni választókerületekben azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-ig 750 érvényes ajánlószelvényt gyűjtenek össze. A ajánlószelvények azért fontosak, mert területi listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a területi választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudnak állítani. Országos listát pedig az a párt állíthat, amelyik legalább hét területi választókerületben állított listát.