Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szabadon választható az eredetiségvizsgálat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium által előkészített jogszabály-módosítás szerint az előzetes eredetiségvizsgálat nem kötelező, csupán választható eleme lenne az időszakos műszaki vizsgának - olvasható a tárca közleményében.

A közlemény szerint a gépjárművek tulajdonosai maguk dönthetnének arról, hogy az egyablakos vizsgálat keretében a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi célú ellenőrzés mellett kérik-e eredetiségvizsgálat elvégzését is. Az eredetiségvizsgálatot a továbbiakban a gépkocsi forgalomba helyezésének idejétől függetlenül bármely járművön csak az üzembentartó kérelmére végeznék el.

A kezdeményezést a január elsejével bevezetett új műszaki vizsga rendszerhez kapcsolódó, a járművek bizonyos körére kötelező eredetiségvizsgálat kedvezőtlen társadalmi fogadtatása indokolja.

A vizsgálóállomások számára a kétszeri változás érdemi többletköltséget nem jelent, hiszen eszközeiket már az integrált vizsga korábbi bevezetése miatt döntő részben alkalmassá tették az új feladatok elvégzésére. A legutóbbi módosítással végrehajtott alacsony költségigényű fejlesztések (informatikai rendszer programfrissítései, vizsgabiztosok betanítása) eredményeként minden műszaki vizsgát végző szolgáltató képessé vált teljes értékű, így a járművek eladásánál is felhasználható eredetiségvizsgálat elvégzésére.

A módosítás tárcaközi egyeztetése folyamatban van, döntés a következő hetekben várható - olvasható a tárca közleményében.