Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hajléktalanok több mint felének van munkajövedelme

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valószínűleg meglepő, de a hajléktalanok több mint felének van valamilyen munkajövedelme - mondta az InfoRádiónak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt követően, hogy a segélyszervezet Budapest után Veszprémben is nyitott egy hajléktalanokat foglalkoztató mosodát.

A hajléktalanok többsége nagyon szeretne dolgozni, sőt közel felüknek van is valamiféle munkajövedelme - mondta az InfoRádiónak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, aki hozzátette: üveggyűjtögetésből, kukázásból és lomtalanításból szereznek valamennyi pénzt az utcán élők.

Ezek az emberek keményen megdolgoznak a kevés bevételért, amit összegyűjtenek ezekért a munkákért - ha például a kukásautó előtt akarnak odaérni, akkor hajnali öt előtt kell kelniük - érzékeltette a hajléktalanok munkás életét Vecsei Miklós, aki hozzátette: ezek az emberek komoly hátrányban vannak, hiszen sokuk több éve már nem dolgozik, ráadásul postai címük sincs.

A Hajléktalanokért Közalapítványt is vezető Vecsei Miklós elmondta azt is: a hajléktalanok munkához jutását az is megnehezíti, hogy beszűkült az alkalmi munkák piaca. Korábban főleg az építőiparban tudtak munkát találni, ám most már ez is nehéz, és a takarítási munkákból is egyre kevesebb van.

Sokan azok közül, akik az előző években olcsó munkásszállókon laktak, mert alkalmi munkákból meg tudtak élni, visszacsúsztak a hajléktalanszállókra.

A szakértő hangsúlyozta: a hajléktalan-ellátás és -rehabilitáció során nagyon fontos szerep jut azoknak a kapcsolatoknak, amelyeket még tud támaszkodni az otthontalan: barátok, rokonok, akik motivációt jelenthetnek, és be tudja nekik bizonyítani, hogy mégis ér valamit.