eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mesterházy Ernő is segédkezett az MDF-SZDSZ-szövetség létrejöttében

A sajtó szerint Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója, Mesterházy Ernő őrizetbe vételével a Városháza egyik legbefolyásosabb személye került rács mögé.

A Népszabadság összeállítása szerint a szerdán a BKV-nál történt visszaélések kapcsán őrizetbe vett Mesterházy Ernő, a főpolgármester tanácsadója a Bahia-hálózat révén alapozta meg vagyonát. Demszky Gáborral először 1990-ben, egy koncerten találkozott. Felületes ismeretségük 2000 körül alakult szoros bizalmi viszonnyá, amikor Demszky Gábor megbukott az SZDSZ elnökeként.

2006-ban már Mesterházy Ernő képviselte a főpolgármestert a budapesti koalíciós tárgyalásokon. Létrehoztak neki egy külön részleget is a Városházán, Kormányzati Koordinációs Iroda néven, hogy lobbizzon a kormányzatnál és a pénzügyminisztériumnál budapesti fejlesztések érdekében. A lap forrásai szerint karrierjének felívelését az is segíthette, hogy Gyurcsány Ferenc kancellária-, később titokminisztere, Szilvásy György és közte igen jó kapcsolat alakult ki.

2006-ban, az önkormányzati ciklus elején a cikk szerint Mesterházy Ernő megegyezett Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettessel a közműcégek és az azokkal járó fővárosi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztok elosztásáról. A döntést e kérdésekről a pusztán egy fős koalíciós többségű közgyűlés helyett a gazdasági bizottság hatáskörébe helyezték át, ahol a koalíciónak már kétharmados többsége volt.

A Népszabadság szerint Mesterházy ezután az országos politika felé fordult: szerepe volt Retkes Attila SZDSZ elnökké választásában, sőt az MDF-SZDSZ választási szövetségének kialakításában is. A TV2-nek nyilatkozó Demszky Gábort meglepte Mesterházy Ernő őrizetbe vétele.

A rendőrség gyanúja szerint Mesterházy Ernő szándékosan bírta rá a BKV vezetőit, hogy megszegve vagyonkezelési kötelezettségüket indokolatlan és szükségtelen szolgáltatásokat vegyenek igénybe. Pap Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje a távirati iroda érdeklődésére azonban úgy vélte: maga a gyanúsítás teljes jogi képtelenség, amely ellen védence panasszal élt. A védő álláspontja szerint tisztázták is a gyanúsítás jogi képtelenségét a mintegy négy órán át tartó kihallgatás során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×