Mesterházy Ernő is segédkezett az MDF-SZDSZ-szövetség létrejöttében

Infostart
2010. február 4. 16:17
A sajtó szerint Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója, Mesterházy Ernő őrizetbe vételével a Városháza egyik legbefolyásosabb személye került rács mögé.

A Népszabadság összeállítása szerint a szerdán a BKV-nál történt visszaélések kapcsán őrizetbe vett Mesterházy Ernő, a főpolgármester tanácsadója a Bahia-hálózat révén alapozta meg vagyonát. Demszky Gáborral először 1990-ben, egy koncerten találkozott. Felületes ismeretségük 2000 körül alakult szoros bizalmi viszonnyá, amikor Demszky Gábor megbukott az SZDSZ elnökeként.

2006-ban már Mesterházy Ernő képviselte a főpolgármestert a budapesti koalíciós tárgyalásokon. Létrehoztak neki egy külön részleget is a Városházán, Kormányzati Koordinációs Iroda néven, hogy lobbizzon a kormányzatnál és a pénzügyminisztériumnál budapesti fejlesztések érdekében. A lap forrásai szerint karrierjének felívelését az is segíthette, hogy Gyurcsány Ferenc kancellária-, később titokminisztere, Szilvásy György és közte igen jó kapcsolat alakult ki.

2006-ban, az önkormányzati ciklus elején a cikk szerint Mesterházy Ernő megegyezett Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettessel a közműcégek és az azokkal járó fővárosi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztok elosztásáról. A döntést e kérdésekről a pusztán egy fős koalíciós többségű közgyűlés helyett a gazdasági bizottság hatáskörébe helyezték át, ahol a koalíciónak már kétharmados többsége volt.

A Népszabadság szerint Mesterházy ezután az országos politika felé fordult: szerepe volt Retkes Attila SZDSZ elnökké választásában, sőt az MDF-SZDSZ választási szövetségének kialakításában is. A TV2-nek nyilatkozó Demszky Gábort meglepte Mesterházy Ernő őrizetbe vétele.

A rendőrség gyanúja szerint Mesterházy Ernő szándékosan bírta rá a BKV vezetőit, hogy megszegve vagyonkezelési kötelezettségüket indokolatlan és szükségtelen szolgáltatásokat vegyenek igénybe. Pap Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje a távirati iroda érdeklődésére azonban úgy vélte: maga a gyanúsítás teljes jogi képtelenség, amely ellen védence panasszal élt. A védő álláspontja szerint tisztázták is a gyanúsítás jogi képtelenségét a mintegy négy órán át tartó kihallgatás során.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást