Húsz év után először tárgyal magyar parlamenti küldöttség Minszkben

InfoRádió / MTI
2010. február 4. 14:33
A kétoldalú parlamenti kapcsolatok fontos pillanatának nevezte Minszkben a magyar Országgyűlés küldöttségének fehéroroszországi látogatását Hárs Gábor(MSZP), a magyar delegáció vezetője - jelentette a Belta fehérorosz hírportál.

A jelentés szerint magyar parlamenti küldöttség két évtized után először jár a fehérorosz fővárosban. A magyar fél a háromnapos vizittel viszonozza fehérorosz parlamenti képviselők 2009 márciusában tett budapesti látogatását.

"Fehéroroszország abban érdekelt, hogy teljes jogú tagként vegyen részt az Európai Unió keleti partnerségének parlamenti dimenziójában" - jelentette ki a magyar küldöttségnek Borisz Batura, a fehérorosz Köztársasági Tanács (felsőház) elnöke.

A fehérorosz politikus reményét fejezte ki, hogy a visegrádi négyek latba vetik befolyásukat ennek érdekében, s üdvözölte azt a magyar kezdeményezést, hogy február folyamán létrejöjjön egy találkozó a csoport tagállamai és Fehéroroszország parlamenti képviselői között.

Anatolij Rubinov, a felsőház elnökének helyettese, a fehérorosz-magyar baráti csoport alelnöke kijelentette, hogy Fehéroroszország és Magyarország között nincsenek "komoly ellentétek és nézeteltérések az események megítélésében". Mint mondta, a két ország között nyílt, a bizalmon alapuló párbeszéd folyik.