A szakértő szerint teljesen őrült a mostani nyugdíjrendszer

Infostart
2010. február 4. 05:50
A jelenlegi járulékrendszer nem ösztönzi a munkavállalókat arra, hogy többet fizessenek be a nyugdíjkasszába a tb-n keresztül - mondta az InfoRádióban Mészáros József nyugdíjszakértő, aki szerint rendet kellene rakni a befizetett járulékok ellenőrzése ügyében is. A magánnyugdíj-pénztári rendszerről a szakértő azt mondta: annak létrehozásáért az adófizetők nagy áldozatot hoztak, és a Bajnai-kormány jogszabálya szerint ezt az áldozatot, több százmilliárd forintos közadományként kell átadni a pénztáraknak.

Minimális idővel minimális jövedelmet bevallva - Mészáros József szerint ma így éri meg részt venni a nyugdíjrendszerben. Az InfoRádió Aréna című műsorában a szakértő úgy fogalmazott: ez egy teljesen őrült rendszer, mert az emberek arra vannak ösztönözve, hogy minimális erőfeszítést tegyenek a társadalombiztosítás irányába.

Olyan rendszert érdemes felépíteni, amely ösztönzi az embereket a részvételre, és rendet kellene tenni a befizetett járulékok ellenőrzésében is - hangsúlyozta Mészáros József.

Az adófizetők áldozata

A nyugdíjszakértő szerint a magánnyugdíj-pénztárak "nagyon furcsa intézmények": jelenlegi jogi formájukban befektetési szövetkezetek, amelyek a tagok tulajdonát képezik.

A Bajnai-kormány azonban olyan törvénycsomagot nyújtott be, amely járadékszabályokat fogalmazott meg, a pénztárakat pedig mint üzletágat átadná a pénzintézeteknek. A szakértő szerint ez azért baj, mert a magánnyugdíj-pénztári rendszer az adófizetők áldozata révén jött létre.

A rendszer jelentős államháztartási hiányt produkál, hiszen sok járulék, amely a pénztárakhoz kerül, hiányzik az állami alapból - ezt az állam hitelekből pótolja.

Ha az adófizetők áldozatát átadják a pénzintézeteknek, több százmilliárd forintos közadományban részesítik őket - fogalmazott.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mészáros József 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mészáros József 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást