eur:
395.67
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán Viktor még várja a javaslatokat - lapszemle

A legsúlyosabb választás, ki kapjon ellátást. Még várja a javaslatokat Orbán Viktor. Tíz beoltott gamási diák elkapta a H1N1 fertőzést. Spórolnak a Volánok. Imádják a magyar részvényeket a profik. Baljós árnyak? Szemlézés a reggeli lapokból.

A magyar egészségügy legnagyobb titkai közé tartozik, hogy az orvos miként választ kezelést a súlyos és különösen az idős betegek számára. Ami az egyik oldalról gyógyítási szabadságnak látszik, az a másikról takarékosságnak - vagy épp hátrányos megkülönböztetésnek. A lakosság öregedése mind nagyobb költségeket ró az egészségügyre. A gyakorlatban nincs a világon olyan gazdag ország, amely mindenki számára képes lenne biztosítani minden elérhető ellátást. Így a pénzszűke miatt az intézményvezetők, az orvosok döntésre, szakzsargonban: sorolásra kényszerülnek. Magyarországon a katasztrófák áldozatainak ellátási sorrendjén kívül nincs semmilyen írott szabálya annak, hogy kinek mit kell adni, ha szűkösek a gyógyító források. - írja a Népszabadság.

Folyamatosan figyeli, és még most is várja a javaslatokat évértékelő beszédéhez Orbán Viktor a Facebook internetes közösségi portálon. A Fidesz elnöki stábjának vezetője azt mondta, a pénteki évértékelő beszédét éppen ezért még nem készítette el végleges formájában a pártelnök, és a hozzászólásokat folyamatosan figyelemmel kíséri. AZ eddig érkezett hozzászólásokból kiderül, bár a Fidesz szimpatizánsai elengedhetetlennek tartják a számonkérést azokon, akik megkárosították az országot, a legnagyobb igény mégis a biztos jövőkép felvázolására irányul. - közölte a Magyar Nemzet.

Tíz diák a H1N1-elleni oltás ellenére fertőződött meg a Somogy megyei Gamáson, ahol az iskola 116 tanulója közül 59 betegedett meg a minap. A gyerekeken csak enyhe tünetek jelentkeztek, valószínűleg épp az oltásnak köszönhetően. Az iskolában tanítási szünetet rendeltek el, melyet a háziorvos javaslatára egész héten fenntartottak. A nem beoltott diákok között sem mutatkoztak súlyos tünetek, kórházba senki sem került. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az Indexnek korábban azt mondta: az oltás 70-80 százalékos egyéni védelmet jelent - derül ki az index.hu anyagából.

A konzorciumokba tömörült, állami többségű 24 Volán társaság összesen mintegy 9 milliárd forintot takarítana meg az idén, miközben a kormány csak 4 milliárddal csökkenti a támogatásukat - értesült a lap. Egy tavaly született kormányrendelet alapján összeállt cégeknek tetszik a konzorciumi forma: úgy kínál számukra az eddigieknél érdemben komolyabb együttműködési - így megtakarítási és bevételnövelési - lehetőségeket, hogy közben nem csorbul az önállóságuk. Kimaradt viszont a szerveződésből néhány busztársaság, ezekre - nem lévén bennük állami többség - nem vonatkozott a fenti kormányrendelet, de szabadon csatlakozhatnak a konzorciumokhoz, amelyek a MÁV-ot is várják. - írja a Világgazdaság.

Hatalmasat változott a profi befektetők hangulata a magyar részvénypiaccal kapcsolatban az év elején, az eddig hezitáló szakemberek jelentős többsége immár emelkedést vár középtávon a BUX-tól. Egy német felmérésben megkérdezett, a régióban is befektető 71 alapkezelő és pénzügyi szakember 64,5 százaléka emelkedést várt a BUX indextől a következő hat hónapos időtávra. Az emelkedést várók aránya utoljára a Lehman-csőd előtt volt ilyen magas, a 2008 szeptemberében készült felmérésben 68 százalékon állt. - olvasható a Napi Gazdaságban.

A portfolio.hu pedig annak járt utána, hogy a profik mely magyar részvényeket szeretik a leginkább. A gazdasági portál szerint rövid távon a pesszimisták, hosszú távon viszont az optimisták tábora gyarapodott. Három hónapos időtávon mindössze egyetlen alapkezelő vár 5 szzáaléknál nagyobb emelkedést a BUX értékében, holott egy hónapja még nyolcan gondolták így. Az egy éves kilátások viszont javultak, mostanra már nyolcan várják a részvényindex 5% feletti emelkedését szemben a január eleji hattal. Nincs olyan részvény a hazai parketten, melyet nagy számban tartanának kedvencüknek a profik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×