Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghalt a film? Éljen a film! - megnyílt a 41. Magyar Filmszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött a 41. Magyar Filmszemle; a kedd esti megnyitó eltért a korábban megszokottól, hiszen a program a \"szigorúan mozi\" mottó jegyében nélkülözte az ünnepélyes külsőségeket.

"Mondják, meghalt a film. Hát akkor éljen a film! A 41. Magyar Filmszemlét megnyitom" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Garas Dezső színművész kedden este a filmes mustrát a fővárosi Palace MOM Park moziban. Az esemény rendhagyó jellegének megfelelően ráadásul nem élőben, hanem felvételről hangzott el - több teremben egyszerre - ez a pár mondat.

A megnyitón rövid összeállítással emlékeztek meg az elmúlt egy évben elhunyt filmes személyiségekről, köztük Bacsó Péterről, Bujtor Istvánról, Dargay Attiláról, Horváth Teriről, Iglódi Istvánról, Kishonti Ildikóról.

Szintén filmfelvételről mutatták be a szemle idei életműdíjasait, Révész Gittát, a Magyar Filmlaboratórium produkciós vezetőjét, Nagy Anna színésznőt, Szoboszlay Péter animációsfilm-rendezőt, Zsombolyai János operatőr-rendezőt, Pásztor József gyártásvezetőt és Dzsoko Roszics szerb-bolgár színészt.

A Magyar Mozgókép Mestere díj két idei kitüntetettje közül Rózsa János Kossuth-díjas rendező munkásságát is bemutatták rövid bejátszások segítségével. A másik díjazott, Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas operatőr-rendező kedden jelezte: az elismerést majd akkor kívánja átvenni, amikor lemondása a Magyar Mozgókép Közalapítvány éléről jogi értelemben is hivatalossá válik.

A kitüntetéseket - szintén rendhagyó módon - a szemle legjobb alkotásainak díjaival együtt a február 8-i záróünnepségén adják át.

A megnyitón egy rövid filmmel Balázs Béláról is megemlékeztek. Mint elhangzott, idén a világhírű filmesztéta emlékének szentelik a Magyar Filmszemlét.

Az összeállításokat és Garas Dezső megnyitó mondatait követően Jancsó Miklós Oda az igazság című történelmi drámáját, a szemle nyitófilmjét egyszerre hat teremben kezdték vetíteni.

A megnyitót tánc- és zenei fellépések is kísérték, ennek keretében műsort adott a Frenák Pál Társulat mozgásszínháza, a Honvéd Táncegyüttes (amelynek tagjai a MOM Park közösségi termeiből a MOM moziba táncoltak át a Muzsikás együttes kíséretével), játszott a Sebő együttes, késő este pedig a Mitsoura együttes koncertje zárja a programot.

A 41. Magyar Filmszemlén öt kategóriában 95 alkotás száll versenybe. Az idei mustra, amelynek másik helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a korábbi éveknél egy nappal rövidebb lesz. A rendezvény költségvetése idén 160 millió forintra rúg.