Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kihasználta a havazás miatt kitört botrányt a fővárosi önkormányzat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerződést bont a fővárosi önkormányzat az egyik parkolási céggel, mert az nem takarította el a havat a parkolóiból. Az érintett társaság vezetője már ezt a döntést megelőzően kijelentette, hogy a takarítás nem az ő dolguk.

A főutakat, a tömegközlekedés által használt utakat és az úgynevezett kiemelt közterületeket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. takarítja. Ezt több-kevesebb sikerrel el is végzik. Egy hét alatt 150 millió forintot költöttek erre; 20 millió forintot a gépek üzemeltetésére, 90 milliót a sózásra, 40 milliót pedig a hómunkások bérére - mondta a Napi Gazdaságnak Horti Zsófia, a közterület-fenntartó szóvivője.

A járdák tisztán tartása viszont a háztulajdonosok, a megállóhelyek takarítása pedig a parkolási társaságok kötelessége. Legalábbis a főváros szerint a közgyűlés 1994-ben hozott rendelete alapján mindenképpen.

A parkolókat üzemeltető cégek közül azonban csak a Parking Kft. takarította el a havat - közölte a Főpolgármesteri Kabinet ülése után a városháza kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián bejelentette, hogy a főváros áprilistól szerződést bont a hóeltakarítást elmulasztó Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-vel és kilép a kerületekkel létrehozott parkolási társulásból.

A közterületen lévő budapesti parkolóhelyek mintegy 10 százaléka a fővárosé, a többi a kerületeké. A saját területén Budapest vezetése ezentúl a Parking Kft.-re bízná az üzemeltetést. Ez a cég teljes egészében a főváros tulajdonában van, tehát az autósok által a parkolásért fizetett pénz nem a céghez, hanem közvetlenül az önkormányzathoz folyhatna be. Vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy a főváros élt a havazás miatt kitört botrány kapóra jött lehetőségével, és kiebrudalta a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-t az üzletből.

Rusznák Imre, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. korábban azt mondta az InfoRádióban, hogy az önkormányzattal kötött szerződésük szerint nem kötelesek eltakarítani a havat a parkolókból.

Persze, ha felkérnék és megfizetnék, a közterület-fenntartó előbb-utóbb bizonyára mindenhonnan, még a parkolókból is el tudná szállítani a havat, amit a vízügyi hatóság külön engedélyével akár a Dunába önthetnek. Egyelőre azonban örülnek, ha a közutakat tisztán tudják tartani, ráadásul a parkolók gyakran foglaltak, a megtisztításukat végző járművek pedig óriási torlódást okoznának.

Az autósok pedig csak bízhatnak abban, hogy le tudnak parkolni a méteres hófalak között, és hogy az ellenőrök nem büntetik meg őket, ha nem tudnak időben kihajtani a megállóhelyről.