eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Horváth Csaba lehet az MSZP főpolgármester-jelöltje

A cáfolat hiánya miatt vették komolyan a szocialisták, hogy a BKV egykori vezetői terhelő vallomást tettek Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a párt budapesti elnöke. Burány Sándor arról is beszélt: a február 26-i küldöttértekezleten Horváth Csabát javasolja az MSZP főpolgármester-jelöltjének.

Több egybehangzó állítás is megjelent a médiában arról, hogy amit Antal Attila és Balogh Zsolt a politikusról mondott, tényként kell kezelni. Miután az ügyben konzultáltak Hagyó Miklóssal is, úgy döntöttek: elejét kell venni annak, hogy az információ hivatalos megerősítése egy, az MSZP számára még kedvezőtlenebb időpontban következzen be - mondta a párt budapesti elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Burány Sándor hozzáfűzte: "Azt láttuk, több ügyben is, hogy mintha az időzítés szerepet játszana a hasonló gyanúsításokban." Emlékeztetett: a BKV humánpolitikai igazgatóját például hónapokkal azután vette előzetes letartóztatásba a rendőrség olyan gyanú alapján, amelyet a lapok már hónapokkal ezelőtt leírták.

Nem volt lehetőségük ellenőrizni, hogy a volt BKV-s vezetők igazat mondtak-e Hagyó Miklósról - hangsúlyozta az MSZP budapesti elnöke. "Ha az ügyben felhívom az ügyészt, az ügyészséget, a rendőrkapitányságot, az büntetendő cselekmény. Egy politikus, ha egy hasonló telefont megenged magának, könnyen abba a vádba keverheti magát, hogy megpróbálta befolyásolni az igazságszolgáltatást" - mondta.

Ezzel nem feltétlenül saját magának, inkább Hagyó Miklósnak ártott volna, hiszen minden ehhez hasonló korábbi esetben súlyos tétel volt, ha valakiről azt gondolta a nyomozó hatóság, hogy megpróbálja befolyásolni az eljárás menetét - magyarázta Burány Sándor.

Megvan a jelölt

Az MSZP országos vezetése kérte a budapesti szervezetet, hogy ne a tavaly év végi, miniszterelnök-jelölő kongresszus idején nevezzék meg a párt főpolgármester-jelöltjét, ezért ezt február 26-án teszik meg - mondta Burány Sándor, hozzátéve: Horváth Csabát javasolja a posztra.

A politikus arra a kérdésre, hogy a jelenlegi főpolgármester-helyettes makulátlan-e a BKV-ügyben, határozott igennel válaszolt. Hozzátette: a humán területeket felügyelő Horváth Csaba annyit tudott ezekről a kérdésekről, amennyi a főpolgármesteri kabinetüléseken elhangzott, és amiről Demszky Gábor is tudott.

A főpolgármester korábban az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: hozzá csak összefoglaló anyagok, így üzleti tervek, a hosszú távú működési stratégiát érintő, illetve a költségvetéshez kapcsolódó dokumentumok és menetrendi kérdések jutnak el, vagyis nem tudott azokról az ügyekről, amelyek később botrányt okoztak.

Burány Sándor elmondta: egyszerű választópolgárként gondolkodva ezt nem hinné el. "A főpolgármester főnöke a főpolgármester-helyetteseknek, róla azért kevéssé tudom feltételezni, hogy ilyen elegáns távolságtartással kezeljen ügyeket" - fogalmazott a politikus.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×