Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horváth Csaba lehet az MSZP főpolgármester-jelöltje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A cáfolat hiánya miatt vették komolyan a szocialisták, hogy a BKV egykori vezetői terhelő vallomást tettek Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a párt budapesti elnöke. Burány Sándor arról is beszélt: a február 26-i küldöttértekezleten Horváth Csabát javasolja az MSZP főpolgármester-jelöltjének.

Több egybehangzó állítás is megjelent a médiában arról, hogy amit Antal Attila és Balogh Zsolt a politikusról mondott, tényként kell kezelni. Miután az ügyben konzultáltak Hagyó Miklóssal is, úgy döntöttek: elejét kell venni annak, hogy az információ hivatalos megerősítése egy, az MSZP számára még kedvezőtlenebb időpontban következzen be - mondta a párt budapesti elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Burány Sándor hozzáfűzte: "Azt láttuk, több ügyben is, hogy mintha az időzítés szerepet játszana a hasonló gyanúsításokban." Emlékeztetett: a BKV humánpolitikai igazgatóját például hónapokkal azután vette előzetes letartóztatásba a rendőrség olyan gyanú alapján, amelyet a lapok már hónapokkal ezelőtt leírták.

Nem volt lehetőségük ellenőrizni, hogy a volt BKV-s vezetők igazat mondtak-e Hagyó Miklósról - hangsúlyozta az MSZP budapesti elnöke. "Ha az ügyben felhívom az ügyészt, az ügyészséget, a rendőrkapitányságot, az büntetendő cselekmény. Egy politikus, ha egy hasonló telefont megenged magának, könnyen abba a vádba keverheti magát, hogy megpróbálta befolyásolni az igazságszolgáltatást" - mondta.

Ezzel nem feltétlenül saját magának, inkább Hagyó Miklósnak ártott volna, hiszen minden ehhez hasonló korábbi esetben súlyos tétel volt, ha valakiről azt gondolta a nyomozó hatóság, hogy megpróbálja befolyásolni az eljárás menetét - magyarázta Burány Sándor.

Megvan a jelölt

Az MSZP országos vezetése kérte a budapesti szervezetet, hogy ne a tavaly év végi, miniszterelnök-jelölő kongresszus idején nevezzék meg a párt főpolgármester-jelöltjét, ezért ezt február 26-án teszik meg - mondta Burány Sándor, hozzátéve: Horváth Csabát javasolja a posztra.

A politikus arra a kérdésre, hogy a jelenlegi főpolgármester-helyettes makulátlan-e a BKV-ügyben, határozott igennel válaszolt. Hozzátette: a humán területeket felügyelő Horváth Csaba annyit tudott ezekről a kérdésekről, amennyi a főpolgármesteri kabinetüléseken elhangzott, és amiről Demszky Gábor is tudott.

A főpolgármester korábban az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: hozzá csak összefoglaló anyagok, így üzleti tervek, a hosszú távú működési stratégiát érintő, illetve a költségvetéshez kapcsolódó dokumentumok és menetrendi kérdések jutnak el, vagyis nem tudott azokról az ügyekről, amelyek később botrányt okoztak.

Burány Sándor elmondta: egyszerű választópolgárként gondolkodva ezt nem hinné el. "A főpolgármester főnöke a főpolgármester-helyetteseknek, róla azért kevéssé tudom feltételezni, hogy ilyen elegáns távolságtartással kezeljen ügyeket" - fogalmazott a politikus.

Hanganyag: Exterde Tibor