Havas időben is jár a Mikulás-csomag?

Infostart
2010. február 3. 08:14
Nem a parkolási társaságok, hanem az önkormányzatok feladata a fizetős parkolóhelyekről eltakarítani a havat. A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. vezetője az InfoRádiónak azt mondta: nem tesznek büntetőcédulát azokra az autókra, amelyek szélvédője mögött az arra esett hó miatt nem látszik a parkolójegy.

Az önkormányzat és a parkolási társaság közötti szerződés határozza meg, kinek a feladata eltakarítani a havat fizetős parkolóhelyekről - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. vezetője, aki hozzátette: az ő cégének például nem ezt nem írták elő.

Rusznák Imre hozzátette: ha az általuk ellenőrzött parkolóban olyan autó áll, amelynek szélvédőjén összegyűlt a hó, nem tudják ellenőrizni, hogy a sofőr váltott-e parkolójegyet. Ilyenkor az ellenőrök - bár jogszabály ezt nem tiltaná - nem nyúlnak a kocsihoz, ezt csak akkor teszik meg, ha egyértelmű, hogy az autós nem váltotta meg a tikettet - jegyezte meg.

Ha nem tudják megállapítani, hogy a sofőr fizetett-e a parkolásért, az ellenőrök nem büntetnek - hangsúlyozta Rusznák Imre.

Kinek a dolga?

Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd szerint ugyanakkor az ellenőrök igenis lesöprik a havat a szélvédőről, ha a hótól nem látják a parkolócédulát, és ezt mindaddig meg is tehetik, amíg emiatt nem keletkezik kár az autóban.

Herpy Miklós hozzátette: az utak és a parkolóhelyek tisztán tartása az önkormányzatok feladata, akárcsak az, hogy meghatározott esetekben a várakozóhelyekért díjat fizessenek, a jogszabály azonban a takarítási és a díjfizetési kötelezettség között nem mond ki összefüggést.

A hatályos miniszteri rendelet értelmében a közutakat az önkormányzatoknak kell síkosságmentessé tenniük, azt azonban nem írja elő a jogszabály, hogy ezt mennyi időn belül kell ezt elvégezni, ezzel kapcsolatban csak ajánlást fogalmaz meg - fűzte hozzá Herpy Miklós.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rusznák Imre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Herpy Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást