eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Átmenetileg bezárnak az oltópontok

Csütörtökön átmenetileg bezárnak az oltópontok, mivel az utóbbi hetekben jelentősen csökkent az érdeklődés a vakcina iránt - jelentette be az egészségügyi miniszter. Múlt héten nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, Székely Tamás szerint folytatni kell a védőoltások beadását.

A kormány döntését az oltópontok ideiglenes bezárásáról a vakcina iránti csökkenő érdeklődés indokolta - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Mint mondta, az utóbbi napokban már csak napi 20-40 oltást adtak be az oltópontokon, így már nem érdemes működtetni ezeket.

Múlt héten 15 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez nyolc százalékos növekedés az előző héthez képest. Székely Tamás szerint ez azt bizonyítja, hogy a járványnak még koránt sincs vége.

Továbbra is a fiatalok között van a legtöbb beteg: az orvoshoz fordulók 68 százaléka 34 éven aluli. Magyarországon eddig igazoltan 353 ezren betegedtek meg az új típusú influenza miatt, 550 beteg került intenzív osztályra, 338-an szorultak gépi lélegeztetésre.

Igazoltan 112-en vesztették életüket a H1N1 okozta szövődmények miatt. A miniszter hangsúlyozta: ezek az adatok megfelelnek a nemzetközi statisztikáknak.

Székely Tamás arról is beszélt, hogy Magyarországon eddig csaknem három millió embert oltottak be az új típusú influenza ellen, ezzel az ország átoltottság tekintetében a negyedik helyen áll - Svédország, Finnország és Norvégia után - az Európai Uniós tagállamok között.

Az oltópontok közül csak az a hét, többnyire ÁNTSZ kirendeltségeken működő iroda marad nyitva, amely a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások miatt eddig is folyamatosan működött.

A miniszter bejelentette: a háziorvosokhoz hasonlóan ezentúl az iskolaorvosok is 200 Ft-ot kapnak oltásonként. A kormány erről visszamenőleges hatállyal döntött, tehát október 15-ig visszamenőleg minden oltás után utalják az Egészségügyi Minisztérium büdzséjéből a pénzt.

Székely Tamás szerint az oltópontok pont akkora finanszírozásban részesültek, hogy átlagban minimum veszteségmentesen tudták működtetni az intézmények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×