Átmenetileg bezárnak az oltópontok

Infostart
2010. február 3. 16:01
Csütörtökön átmenetileg bezárnak az oltópontok, mivel az utóbbi hetekben jelentősen csökkent az érdeklődés a vakcina iránt - jelentette be az egészségügyi miniszter. Múlt héten nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, Székely Tamás szerint folytatni kell a védőoltások beadását.

A kormány döntését az oltópontok ideiglenes bezárásáról a vakcina iránti csökkenő érdeklődés indokolta - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Mint mondta, az utóbbi napokban már csak napi 20-40 oltást adtak be az oltópontokon, így már nem érdemes működtetni ezeket.

Múlt héten 15 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez nyolc százalékos növekedés az előző héthez képest. Székely Tamás szerint ez azt bizonyítja, hogy a járványnak még koránt sincs vége.

Továbbra is a fiatalok között van a legtöbb beteg: az orvoshoz fordulók 68 százaléka 34 éven aluli. Magyarországon eddig igazoltan 353 ezren betegedtek meg az új típusú influenza miatt, 550 beteg került intenzív osztályra, 338-an szorultak gépi lélegeztetésre.

Igazoltan 112-en vesztették életüket a H1N1 okozta szövődmények miatt. A miniszter hangsúlyozta: ezek az adatok megfelelnek a nemzetközi statisztikáknak.

Székely Tamás arról is beszélt, hogy Magyarországon eddig csaknem három millió embert oltottak be az új típusú influenza ellen, ezzel az ország átoltottság tekintetében a negyedik helyen áll - Svédország, Finnország és Norvégia után - az Európai Uniós tagállamok között.

Az oltópontok közül csak az a hét, többnyire ÁNTSZ kirendeltségeken működő iroda marad nyitva, amely a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások miatt eddig is folyamatosan működött.

A miniszter bejelentette: a háziorvosokhoz hasonlóan ezentúl az iskolaorvosok is 200 Ft-ot kapnak oltásonként. A kormány erről visszamenőleges hatállyal döntött, tehát október 15-ig visszamenőleg minden oltás után utalják az Egészségügyi Minisztérium büdzséjéből a pénzt.

Székely Tamás szerint az oltópontok pont akkora finanszírozásban részesültek, hogy átlagban minimum veszteségmentesen tudták működtetni az intézmények.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást