Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Semmelweis Egyetem kardiológiai központja lett az év kórháza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Központja lett a fődíjas a betegek véleményén alapuló Év Kórháza 2009 szavazáson.

A kardiológiai központ mind az öt kategóriában (orvosszakmai ellátás, ápoló- és szakszemélyzet, kórházi infrastruktúra, ellátás, valamint környezet és tisztaság) első helyezést ért el. Nagy szükség van arra az erkölcsi támogatásra, amelyet az orvosok, ápolók kapnak a saját betegeiktől - fogalmazott Merkely Béla, a kardiológiai központ vezetője szerdán, az eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón Budapesten.

Az ötödik Év Kórháza szavazás eredményeképpen az összesítettben második helyen a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza végzett, a harmadik helyezett az Országos Onkológiai Intézet, negyedik a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza lett, míg ötödik helyezést a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. kapott.

Medgyaszai Melinda egészségpolitikai szakállamtitkár kiemelte: ezen a szavazáson a betegek, a civil társadalom véleményére kíváncsiak, amely nem feltétlenül esik egybe a szakmai értékeléssel. Az Egészségügyi Minisztérium által kiírt azonos nevű Év Kórháza pályázatra előre meghatározott feltételek teljesítése alapján jelentkezhetnek bizonyos kórházak. - Az egészségügyben dolgozók munkája pótolhatatlan és megbecsülésre méltó - hangsúlyozta.

A szavazás komplikáltabb volt, mint a korábbi években: az új rendszerben minden interneten leadott szavazatot egy alapdíjas SMS elküldésével is meg kellett erősíteni - mondta el Kocsis Gábor, a kezdeményezés főszervezője, a HáziPatika.com ügyvezető igazgatója.

A díj értéke, hogy a betegek és nem a szakemberek véleménye a döntő - mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara elnöke. Hozzátette: az elismerésben az egyenrangú partnerség fogalma is benne van.

Az év végéig szavazhattak az érdeklődők a www.azevkorhaza.hu oldalon minden hazai, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórházra és klinikára: 2009 szilveszter éjfélig 3800 voks érkezett a közönségtől. A kitüntetés és az ehhez járó számítástechnikai eszközök a Pfizer Magyarország támogatásával jutnak el az érintettekhez.

Az Év Kórháza programot a szervezők azzal a szándékkal indították el négy évvel ezelőtt, hogy láttassák a hazai kórházak, az egészségügyi ellátás színvonalát, és felhívják a figyelmet a kedvező példákra is.