eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A nyugdíjasok sem hisznek az MSZP-nek

Az elmúlt hetekben a nyugdíjkérdés került a kampánytémák középpontjába. A szocialisták - igyekezvén kezdeményezően fellépni a kampány napirendjének formálásában -, mintegy a Fidesz "ellenzékeként" ismét nem saját eredményeik bemutatására, hanem a Fidesz jövőbeni szándékainak "leleplezésére" vállalkoztak. A Századvég kutatása viszont azt mutatja, hogy az MSZP stratégiája magukra a kezdeményezőkre ütött vissza: már a nyugdíjasok sem hisznek a szocialistáknak.

Közel kétszer annyian vannak azok, akik szerint inkább a Fidesz őrizné meg a nyugdíjak értékét (30 százalék), mint akik szerint erre inkább egy szocialista kormány alatt lenne esély (16 százalék) - derül ki a Századvég kutatásából.

A szocialisták kommunikációs offenzívája már csak azért sem nevezhető sikeresnek, mert a válaszadók többsége (53 százalék) szerint a nyugdíjkérdés körüli turbulencia folyamán hangoztatott szocialista érvek nem a Fidesz valódi idősügyi programját tükrözik. A megkérdezetteknek csak alig több mint egytizede (12 százalék) vélekedett úgy, hogy hatalomra kerülve a Fidesz valószínűleg úgy járna el, ahogyan azt a szocialisták állítják.

A felmérés legfontosabb eredménye, hogy a kampány megszólítottjai, azaz a nyugdíjasok sem hisznek a szocialista kampánygépezetnek. Az MSZP részéről potenciális szocialista szavazónak elkönyvelt nyugdíjasok 52 százaléka vélte úgy, hogy mindez csak egy kommunikációs fogás, amely kizárólag a választási kampány okán kaphatott figyelmet, míg csupán alig több mint egytizedüket (12 százalék) győzte meg a szocialista offenzíva.

A magukat szocialista szavazóként meghatározók között is kevesebb, mint egyharmad (29 százalék) volt azok aránya, akik szerint az MSZP állítása az igazságot tükrözi. Szavazóik 36 százaléka szerint viszont pártjuk nem mond igazat nyugdíj-ügyben.

A bizonytalan szavazók 43 százaléka sem hisz az MSZP-nek, s mindössze 12 százalékuk szerint képzelhető el, hogy a Fidesz az MSZP által előre vetített irányban fog változtatni a nyugdíjrendszeren.

A Századvég a Kóddal közös választáskutatási programja keretében kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. január 25-30. között, melynek során 800 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz négy százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×