Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály: Bebizonyosodott, hogy 2006-ban nem valós adatokat közölt a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Pénzügyminisztérium szerint a kormány nem titkolta el a valós gazdasági adatokat a 2006-os választások előtt. A tárca államtitkára a parlament költségvetési bizottságának ülésén azt mondta, a korábbi éveket nézve az sem meglepetés, hogy nagy különbség volt az elsődleges prognózis és a valós év végi hiányadat között. A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy a kabinet meghamisította az adatokat.

A pénzügyi tárca államtitkára szerint a kormány a törvényeknek megfelelően közölte 2006-ban is a várható költségvetési adatokat. Katona Tamás a parlament költségvetési bizottsága előtt azt mondta, ő maga januárban és márciusban is sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy mekkora államháztartási hiány várható.

A testület Varga Mihály fideszes bizottsági elnök kezdeményezésére ült össze. Azt akarta kideríteni, hogy valódiak voltak-e a 2006-os államadósságról, a költségvetési hiányról és a kormányzati hitelfelvételekről közzétett kormányzati kimutatások.

Minden olyan adatot, ami a közvélemény számára fontossággal bírt, azt időben nyilvánosságra hoztuk, és a képviselők rendelkezésére bocsátottuk. Ezeknek az adatoknak a valódiságát egyszer sem kifogásolta az Eurostat - hangsúlyozta Katona Tamás, aki hozzátette: a prognózisok és a tényadatok között nem lehet egyenlőségjelet tenni.

Katona Tamás szerint nem meglepő, hogy nagy különbség volt a 2006 elején közölt hiánycél és az év végi valós deficit mértéke között. Ez szerinte minden évben így volt 2006 előtt. A Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese elmondta, hogy uniós gyakorlat szerint a KSH-nak minden évben márciusban kell elküldeni az adatokat az Eurostat részére, amiket általában áprilisban hoz nyilvánosságra az uniós hivatal.

A Fővárosi Ítélőtábla közelmúltbeli ítélete alapján viszont az előzetes adatok is nyilvánosak, így azokat a KSH-nak és a kormánynak nyilvánosságra kellett volna hoznia. A hivatal szerint bár ez nem szokás az EU-ban, de a jövőben megteszik. Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke az ülés után azt mondta, nem kapott választ a kérdéseire.

Bebizonyosodott, hogy 2006-ban nem valós adatokat közöltek az államháztartás állapotáról. Katona Tamás mellébeszélt. A PM és a KSH durva hamisítást követett el, amikor ezeket nem hozták nyilvánosságra és másképp magyarázták - hangoztatta.

Az MSZP egy fideszes kampányrendezvénynek tartja a bizottsági ülést. Kovács Tibor szerint Varga Mihály tévesen hivatkozott a bírósági ítéletre, és mint fogalmazott, néhány perc alatt kiderült, hogy ez a bírósági döntés nem arról szól, hogy bármilyen adatot bárki bármikor is meghamisított volna.

A bizottság fideszes elnöke felidézte, hogy Veres János volt pénzügyminiszter 2006 nyarán egy sajtótájékoztatón elismerte, hogy az ő személyes utasítására nem készülhetett olyan jellegű felmérés, ami az ország állapotáról adhatott volna valós képet. A Fidesz szerint nem tudták kideríteni a teljes igazságot, az ülésre ugyanis bár meghívták, de nem jött el sem Veres János volt pénzügyminiszter, sem Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő.