eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Varga Mihály: Bebizonyosodott, hogy 2006-ban nem valós adatokat közölt a kormány

A Pénzügyminisztérium szerint a kormány nem titkolta el a valós gazdasági adatokat a 2006-os választások előtt. A tárca államtitkára a parlament költségvetési bizottságának ülésén azt mondta, a korábbi éveket nézve az sem meglepetés, hogy nagy különbség volt az elsődleges prognózis és a valós év végi hiányadat között. A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy a kabinet meghamisította az adatokat.

A pénzügyi tárca államtitkára szerint a kormány a törvényeknek megfelelően közölte 2006-ban is a várható költségvetési adatokat. Katona Tamás a parlament költségvetési bizottsága előtt azt mondta, ő maga januárban és márciusban is sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy mekkora államháztartási hiány várható.

A testület Varga Mihály fideszes bizottsági elnök kezdeményezésére ült össze. Azt akarta kideríteni, hogy valódiak voltak-e a 2006-os államadósságról, a költségvetési hiányról és a kormányzati hitelfelvételekről közzétett kormányzati kimutatások.

Minden olyan adatot, ami a közvélemény számára fontossággal bírt, azt időben nyilvánosságra hoztuk, és a képviselők rendelkezésére bocsátottuk. Ezeknek az adatoknak a valódiságát egyszer sem kifogásolta az Eurostat - hangsúlyozta Katona Tamás, aki hozzátette: a prognózisok és a tényadatok között nem lehet egyenlőségjelet tenni.

Katona Tamás szerint nem meglepő, hogy nagy különbség volt a 2006 elején közölt hiánycél és az év végi valós deficit mértéke között. Ez szerinte minden évben így volt 2006 előtt. A Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese elmondta, hogy uniós gyakorlat szerint a KSH-nak minden évben márciusban kell elküldeni az adatokat az Eurostat részére, amiket általában áprilisban hoz nyilvánosságra az uniós hivatal.

A Fővárosi Ítélőtábla közelmúltbeli ítélete alapján viszont az előzetes adatok is nyilvánosak, így azokat a KSH-nak és a kormánynak nyilvánosságra kellett volna hoznia. A hivatal szerint bár ez nem szokás az EU-ban, de a jövőben megteszik. Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke az ülés után azt mondta, nem kapott választ a kérdéseire.

Bebizonyosodott, hogy 2006-ban nem valós adatokat közöltek az államháztartás állapotáról. Katona Tamás mellébeszélt. A PM és a KSH durva hamisítást követett el, amikor ezeket nem hozták nyilvánosságra és másképp magyarázták - hangoztatta.

Az MSZP egy fideszes kampányrendezvénynek tartja a bizottsági ülést. Kovács Tibor szerint Varga Mihály tévesen hivatkozott a bírósági ítéletre, és mint fogalmazott, néhány perc alatt kiderült, hogy ez a bírósági döntés nem arról szól, hogy bármilyen adatot bárki bármikor is meghamisított volna.

A bizottság fideszes elnöke felidézte, hogy Veres János volt pénzügyminiszter 2006 nyarán egy sajtótájékoztatón elismerte, hogy az ő személyes utasítására nem készülhetett olyan jellegű felmérés, ami az ország állapotáról adhatott volna valós képet. A Fidesz szerint nem tudták kideríteni a teljes igazságot, az ülésre ugyanis bár meghívták, de nem jött el sem Veres János volt pénzügyminiszter, sem Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×