eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hagyó Miklós teljesítette az MSZP kérését - a nap hírösszefoglalója

Lemondott fővárosi közgyűlési mandátumáról Hagyó Miklós és visszalépett egyéni képviselő-jelöltségétől is. Igazolták az utólagos vizsgálatok a H1N1-es vírus jelenlétét két, Nagykanizsán elhunyt betegnél. Rózsa Jánosnak és Grunwalsky Ferencnek ítélték oda az idén a Magyar Mozgókép Mestere címet

Lemondott fővárosi közgyűlési mandátumáról Hagyó Miklós; a volt szocialista főpolgármester-helyettes visszalépett budapesti listás helyéről és egyéni képviselő-jelöltségétől is. A politikus, aki ezzel elfogadta a fővárosi MSZP kérését, indoklásként azt mondta: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Hozzátette: semmi olyat nem tett, ami a képviselői esküjével ellentétes. Burány Sándor, a szocialisták budapesti elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: nagyra értékeli Hagyó Miklós döntését, mert enélkül a párt számára tarthatatlanná vált volna a helyzet, és az MSZP eredményei helyett a BKV-s ügyek lettek volna előtérben. Korábban az atv.hu arról számolt be, hogy terhelő vallomást tett a politikusra, valamint Tóthfalusi Györgyre, a BKV igazgatótanácsának szabad demokrata elnökére Antal Attila, a közlekedési cég hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezérigazgatója és Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezetője a közlekedési társaságot érintő ügyekben.

A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy a kormány nem valós gazdasági adatokat hozott nyilvánosságra 2006-ban, az MSZP viszont úgy véli: az Országgyűlés pénzügyi bizottságát kampánycélokból hívta össze Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. A Pénzügyminisztérium államtitkára az ülésen azt mondta: a kormány nem hamisította meg és nem titkolta el a 2006-os államháztartási adatokat. Katona Tamás hangsúlyozta: korábban a statisztikai hivatal sem kifogásolta a 4 évvel ezelőtti adatok valódiságát. Bagó Eszter, a KSH elnökhelyettese szerint a hivatal törvényesen, az uniós gyakorlatnak megfelelően, és nem politikai nyomásra cselekedett. A Fidesz ezzel ellentétben úgy véli: bebizonyosodott, hogy a kormány meghamisította az államháztartási adatokat, és a választások előtt így titkolta el az ország valós gazdasági állapotát. Az ülésre meghívták Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, Veres János egykori, és Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminisztert is, de egyikük sem jelent meg.

Az MSZP szerint a Fidesz az őszi önkormányzati választások elhalasztására készül, ha önállóan, vagy a Jobbik segítségével kétharmados többséget szerez a parlamenti választásokon. Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: így legkorábban 2011 őszén, illetve 2012-ben lehet önkormányzati képviselőket választani. Korábban a Népszava írt arról, hogy a Fidesz elhalasztaná az őszi választást. Az ellenzéki párt hazugságnak nevezte a megjelent információt.

Január vége helyett szeptember 15-ig pályázhatnak üdülési csekkre a szociálisan hátrányos helyzetben lévők - közölte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. A tájékoztatás szerint a napokban kapják meg a támogatásról szóló értesítőket a kiírásnak megfelelő alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a legalább két kiskorú gyermeket nevelő munkavállalók, a fogyatékossággal élők, valamint értesítik a támogatásról a szakiskolai tanulókat is.

Különösen az idős emberek alapjogaival és a pénzügyi válságban hátrányosan érintett társadalmi csoportok helyzetével foglalkozik az idén az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté az InfoRádióban elmondta: hivatala minden évben néhány nagy témát kiemelten vizsgál: tavaly a fogyatékossággal élők alkotmányos jogainak védelme és a közlekedés kapott nagy figyelmet. Hozzátette: a gyermekek jogaival minden évben foglalkozik, az idén a gyerekek családban betöltött szerepét és a családpótló szolgáltatásokat vizsgálják.

Igazolták az utólagos vizsgálatok a H1N1-es vírus jelenlétét annál a két betegnél, aki január elején hunyt el a nagykanizsai kórházban. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa elmondta: a 45 éves Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester és egy 59 éves doktornő esetében a szerológiai vizsgálat mostanra pozitív lett, az antigének emelkedése azt mutatta, hogy szervezetüket a H1N1-es vírus támadta meg.

Napi átlagban 15 millió köbméterrel, 25 százalékkal nőtt a földgázfelhasználás a hideg miatt, de a tárolókban bőven van gáz - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. és az E.ON Földgáz Storage. Kutas István, az E.ON szóvivője elmondta, hogy mintegy 3 milliárd köbméter földgáz van a kereskedelmi tárolóikban. A korábbi információk szerint a biztonsági stratégiai tároló is tele van, ami 1,2 milliárd köbméter tartalékot jelent.

Rózsa János rendezőnek és Grunwalsky Ferenc operatőr-rendezőnek ítélték oda az idén a Magyar Mozgókép Mestere címet. Az elismerést a szokásoktól eltérően a most kezdődött 41. Magyar Filmszemle hétfői záró ünnepségén adják majd át. A rendezvényt Garas Dezső nyitotta meg. Az idei versenyprogramban összesen 95 alkotás látható.

James Cameron Avatar című sci-fije és Kathryn Bigelow A bombák földjén című iraki háborús mozija kapta a legtöbb, 9-9 jelölést az Amerikai Filmakadémia elismerésére. Az Oscar-díj történetében hosszú idő után az idén először hirdettek ismét 10 jelöltet a legjobb film kategóriában. A gálát március 7-én rendezik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×